The XX en Foo Fighters waardige afsluiters Lowlands

Verslag van de derde en laatste dag van het Lowlands-festival. Coen Brandhorst en Heleen van Lier trotseerden de tropische temperaturen en verzorgden ter plekke de berichtgeving van de twintigste Lowlands.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

De danslustigen kunnen zich nog tot vijf uur maandagochtend in het zweet werken in diverse tenten op het festivalterrein, maar voor ons zit de live verslaggeving van Lowlands 2012 er op. Wij danken u hartelijk voor uw aandacht!

Een immense menigte mensen had zich rond 20.30 verzameld bij het hoofdpodium om een extra lange set van de Foo Fighters te gaan horen en zien. Frontman Dave Grohl beloofde alvast dat iedere song die de band zou kunnen spelen, gespeeld zou worden. Dat leverde een aantal grappige intermezzo's op waarin Grohl probeerde het Nederlandse 'Hocus Pocus' van Focus te spelen, maar dat hij het maar een 'verdomd moeilijk nummer' vond en dus daarmee een compliment aan Jan Akkerman gaf.
Omdat de band al een tijdlang tourt en het laatste album alweer een tijdje achter ons ligt, geen verrassingen, maar een set die grotendeels gelijk was aan de tracklist van het optreden op Pinkpop in 2011. Maar kon iemand ermee zitten? Nee, de Foo Fighters stellen vrijwel nooit teleur en leverden een optreden af dat door de vele duizenden fans gretig tot zich werd genomen. Al met al een waardige afsluiter van het Live gedeelte van Lowlands.

We zijn bijna aan het eind van een gloeiendhete driedaagse hier op Lowlands. Maar niet voordat we The XX en Foo Fighters de slagroom op de taart laten spuiten.

The XX tart zijn fans vooral in het eerste halfuur door (met uitzondering van de nieuwe single 'Angels') alleen maar songs van het (inmiddels overbekende) eerste album te spelen. Prachtig natuurlijk, maar het nieuwe album 'CoeXist' staat op uitkomen, dus we willen nieuw materiaal horen. In het tweede deel van het optreden komt dit dan wel. We horen opnieuw een (klein handjevol) ijzersterke songs die, zoals de band al aankondigde, meer dance-invloeden hebben. Het doet ons verlangen naar meer, maar de band moet het al na een uurtje voor gezien houden.

De warmte heeft dit weekeinde niet tot problemen geleid. 'Het is allemaal goed verlopen zonder noemenswaardige problemen', aldus een woordvoerder van het driedaagse evenement. 'Je merkte wel dat het er overdag iets minder uitbundig aan toe ging door de hitte. Na zonsondergang kwam er meer beweging in.'

Het blijft een bijzonder fenomeen. Tijdens Lowlands zijn niet alle bezoekers aan het genieten en alle werknemers aan het werk, er zijn ook bezoekers die hard werken. Zij rapen alle glazen op, in ruil voor muntjes. De glazenraper is zich aan het ontpoppen als een beroepsgroep op zich. Lees het hier.

Je gehoor beschermen is belangrijk en lijkt ook bij de grote massa te zijn doorgedrongen. Maar die dingen zijn akelig klein. Dus wat doe je als je de oordopjes verloren zijn in de tent? Zie onderstaande foto. Multifunctioneel.

Even zeuren! Lowlands gaat er prat op de het festival nagenoeg perfect georganiseerd wordt, maar niets ontgaat het kritisch oog van onze journalisten en zijn er natuurlijk altijd smetjes op het blazoen te vinden. Het betreft hier toch vooral de X-Ray tent, die ondanks de vergroting nog steeds niet voldoet voor artiesten en dj's die dan ook maar een beetje bekend zijn. Zo hing er zaterdag om 01.00 uur korte tijd een opgefokte sfeer omdat teveel mensen tegelijk de tent binnen wilden gaan voor een dj-set van Todd Terje. Ook zondagmiddag was de golfplaten zweetschuur zeker vijf keer te klein, toen Rudimental er optrad. Nota bene een act die onlangs met 'Feel The Love' nog een hele grote hit scoorde. Laat de X-ray vooral het poduim zijn voor aankomend talent en onbekende acts, dan kan iedereen die dat zou willen van de meer gevestigde namen in een grote tent genieten.
Complimenten zijn er ook, vooral voor de manier waarop de organisatie met de grote hitte op zaterdag en zondag is omgegaan. Hoewel op de heetste uren de straaltjes van de waterkranen dun waren, zijn er toch relatief weinig mensen met problemen bij de EHBO geweest. De ruimhartige boodschap om genoeg water te drinken is kennelijk goed aangekomen.

Daar zijn ze dan eindelijk, de eerste serieuze wolken van het weekend! Het zorgt slechts voor lichte verkoeling. Het lijkt erop dat al veel festivalgangers de bewolking niet hebben afgewacht en huiswaarts gekeerd zijn. Opvallend veel optredens vinden plaats in halfvolle tenten. En dat terwijl er toch nog veel moois in het vat van het avondprogramma zit: The Shins, Wilco, The XX en natuurlijk The Foo Fighters als grote uitsmijter van het bandprogramma.

De Recensiekoning recenseert alles. En vandaag deden ze dat live in de Tïtty Twïster op Lowlands. In de aangename koelte trokken ze een volle bak en kregen ze alle lachers op de hand. Een van de gerecenseerde dingen was een dreigbriefje dat ze op staat aantrokken. Jullie de Hond, stond in het briefje. Niet dat er op Lowlands veel naar elkaar gescholden wordt, is 'Jullie de hond' geïntroduceerd als nieuw scheldwoord.

Greenpeace is zoals gewoonlijk op Lowlands actief in de weer om aandacht voor milieukwesties te trekken. Dit jaar worden de plannen van Shell om op de Noordpool naar olie te gaan boren aan de kaak gesteld. Met een hijskraan kunnen mensen al hangend - als een grote menselijke kermisgrijper - naar boortorens in het meertje grijpen. Een groot spectacel en een davenend succes. Tot het moment dat de kraan vanmiddag vast kwam te zitten. Na een poosje rekken en strekken kon het slachtoffer gelukkig weer worden bevrijd.

Een gigantisch menselijk kanon wist de aandacht van vele Lowlandsbezoekers te trekken. Honderden vormden een menselijke haag tussen het kanon en het opvangdoek. Wat staat hier te gebeuren? Gaan ze het echt doen? Na veel spanningsopbouw en sensatiezoekerij, bleek het inderdaad om een grap te gaan. Gedesillusioneerd liepen de Lowlanders weer verder.

Zingen de Heideroosjes ook in het Engels? Een paar dertigers vroegen het zich verbaasd af bij het optreden van de Limburgse punkrockband zojuist in de Alpha. Ze hadden hun jeugdhelden al een jaar of 15 niet meer actief gevolgd. Dit jaar speelt de band zijn laatste optreden ooit. Hoewel dit hun laatste Lowlandsoptreden was, wisten ze geen volle zaal te trekken. 'Alle diehards staan in de tent', riep zanger Marco Roelofs nog - maar veel diehards waren er niet te vinden. Zelfs de bierkar kon zonder problemen door de tent heen rijden. Het zal ook mede door de hitte komen.

Vanmorgen op de camping vond er een typisch Lowlandstafereel plaats. Een jongedame was haar vriend, Theo genaamd, uit het oog verloren. 'Theo, waar ben je?', riep ze uit. Waarop er over heel camping 3 een verbale wave ontstond: Theo!! Theo, waar ben je?! Ook dat is Lowlands.

Het optreden van de Britse band The Maccabees was één van de meest overtuigende Lowlands-optredens van een 'niet-feestband', aldus Volkskrant-recensent Menno Pot. Lees hier zijn recensie.

Het lijkt erop alsof Lowlands vanmiddag een paar versnellingen langzamer verloopt dan te doen gebruikelijk. Bij het optreden van dubsteppionier Benga in de slechts half gevulde Bravotent is het publiek maar moeizaam aan te sporen tot meebewegen. Niet onlogisch, alleen bij het stilstaan in zo'n saunatent loopt het water al van de rug bij de bezoekers. Toch jammer want de puike show van deze Londoner verdient een volle bruisende bak! Inmiddels is de temperatuur in Biddinghuizen opgelopen naar ruim 33 graden!

Weet u het nog, Amber Roner is één van de Lowlandsgangers die we vooraf naar hun plannen en verwachtingen hebben gevraagd. Het plan om een tattoo te laten zetten bij Henky Penky heeft ze nog niet uitgevoerd. 'Het is te warm om in zo'n glazen hok te gaan zitten'. Wel zit ze er al klaar voor om plan 2 uit te voeren: De Heideroosjes voor de laatste keer te gaan zien, over 10 minuten in de Alpha. Onze veteraan Erwin Blom is inmiddels - net als vele anderen - gevlucht naar het Veluwemeer voor een verfrissende duik. Hoor hier zijn verhaal:

Van je lege bekers een iPhone-hoesje laten maken, het kan op Lowlands. Met een 3D-printer wordt in het LLowlab in een uur tijd plastic omgesmolten en uitgeprint in een telefoonhoesje - vers van de pers.

Ondanks dat het hele Lowlandsterrein één grote sauna is, staan er tientallen Lowlanders in een lange rij voor de sauna.

Dat de dancemuziek en techo almaar populairder wordt, is goed te merken op Lowlands. De Amerikaans electro house/dubstep-producer Skrillex in de Alpha bleek gisteren een gouden greep. Zelden ging het zo los in de Aplha en op de heuvels er omheen. Ook de X-Ray, waar veel techno stond geprogrammeerd en de Bravo, waar ook snoeiharde beats te horen vielen, stonden tot ver buiten de tentpalen volgepakt. Ook Lowlands wordt meer en meer een dancefestival.

Het is zo warm, dat de rietjes achter de bar aan elkaar smelten. Achter de bar in de perstent trof een van de barmedewerkers een grote klont plastic aan. Gelukkig helpt de supersoaker ons uit de brand.

laad oudere berichten