Volledig scherm
Geer, Goor en René lichten in 2007 een tipje van de sluier op over hun plannen voor de nieuwe concertreeks in de Amsterdamse Arena. Zoals altijd worden er grappen over elkaars uiterlijk gemaakt. © anp

Tien jaar gekibbel tussen De Toppers: van rosé tot relnicht

overzichtHet drankprobleem van René Froger is volgens Gordon de reden dat hij vier jaar geleden is gestopt met het succesvolle zangtrio De Toppers. Maar de stampei tussen de vrienden Gordon, Gerard Joling en Froger gaat langer terug. Al sinds de geboorte van De Toppers in 2005 kennen de mannen een geschiedenis vol bonje, ordinaire ruzies en intriges. Met name Geer en Goor vliegen elkaar regelmatig in de haren, waarbij Froger eindeloos als vredestichter optreedt.

Volledig scherm
In 2007. © anp

2004
Een uit de hand gelopen ruzie tussen Gerard en Gordon is voor René de reden om de boel eens flink te sussen. Hij zoekt gastartiesten voor zijn eigen shows in de Amsterdam Arena en 'flikkert' de twee kemphanen in de tuin met een fles rosé. Het komt goed. ,,Niet door de rosé overigens'', zegt Gerard later. ,,Niet te zuipen, die troep.''

2005
De drie richten De Toppers op en plannen elk jaar een groots concert in de Arena.

2006
Gordon en Gerard maken zich druk over de opnames van hun eigen programma Gordon & Joling Over de Vloer. Op het laatste nippertje meldt Geer zich af, met het bericht dat hij zich niet goed voelt. Een ploeg van 20 man staat in de kou. Voor Gordon is dit de druppel die de emmer doet overlopen. ,,Gerard zou ziek zijn. Nou, hij liegt,'' briest hij.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Tijdens een persconferentie in 2005. Het drietal maakt bekend dat Toppers in Concert 2006 plaatsvindt op 27 mei in de Amsterdam Arena. © anp
Volledig scherm
Gordon op het podium in 2007. © anp

2008
Op 19 september maakt de TROS bekend dat de Toppers namens Nederland naar het ESF in 2009 in Moskou gaan. In de aanloop naar het festival zou de reallifesoap De Toppers op weg naar Moskou door de TROS worden uitgezonden, maar SBS6 - waar Gerard onder contract staat - gaat niet akkoord met de zanger uit Aalsmeer als figurant in een soap van de TROS. 

Geer verlaat De Toppers wegens 'ruzie'. In zanger Jeroen van der Boom wordt zijn vervanger gevonden.

Gordon beschuldigt Geer ervan dat hij verantwoordelijk is voor de ziekenhuisopname van Toppers-manager Benno de Leeuw. De stress over het wel of niet doorgaan van de Songfestival-soap de manager zou hem hebben geveld.

Volledig scherm
Ook Toppers in Concert 2008 blinkt uit in extravaganza. © anp
Volledig scherm
In hun Songfestivalpakken in Moskou. © anp

2009
Het is augustus als Geer en Goor weer ruzie hebben. Deze keer om het nummer 'Angel of the night'. Het nummer 'Engel van de Nacht' is eerder door De Toppers gezongen.

De Toppers nemen het nummer mee naar het Nationale Songfestival, maar kiezen er uiteindelijk voor om ons te land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met 'Shine'.

Gerard heeft volgens Gordon achter de rug van de Toppers om een Nederlandse versie van het nummer opgenomen. Edwin van de Hoevelaken, de schrijver van het nummer, heeft volgens Geer zelf gevraagd of hij een nieuwe versie van het nummer wilde opnemen.

September: Gordon verlaat de groep kort. Hij stapt op 'omdat hij de creatieve kracht niet meer zou hebben', maar op 3 december maken zowel Geer en Goor bekend terug te keren.

Op het Eurovisie Songfestival bereiken ze met 'Shine' de 17de plaats.

Volledig scherm
De spanning is te snijden tijdens het Nationaal Songfestival 2009. © anp
Volledig scherm
Jeroen zingt voor het eerst met De Toppers mee in 2009. © anp

2011
Gordon stapt definitief op. Hij wil zich volledig richten op de door hem opgerichte groep Los Angeles, The Voices en zijn televisiewerk.

Het is lente als de overgebleven Toppers in de studio van RTL Boulevard vertellen over de zoektocht naar een vijfde zanger.

Daar komen ook de plannen van een film van Geer en Goor ter sprake. Op de vraag van entertainmentdeskundige Albert Verlinde hoe het nou zit met wat Gerard zich die ochtend heeft laten ontvallen over een vermeende ruzie tussen John de Mol en Gordon, draait laatstgenoemde zich resoluut om naar zijn buurman. ,,Wat heb je nou weer geluld?'' Gerard lijkt niet onder de indruk. ,,Nou, 't is toch zo?''

Gordon ontsteekt in razernij. ,,En moet jij dat dan in de media roepen? Dat doe ik bij jou toch ook niet, vieze vuile... moest je je plaat weer promoten? Valse hond...!''

Volledig scherm
Tijdens de verkiezing van de Vijfde Topper in 2011. © anp
Volledig scherm
Toppers in Concert in 2011. © anp

2014
De Toppers-film Lost in Las Vegas staat centraal.

In juni laat Gordon weten dat niemand zit te wachten op een film 'over een stel mannen van middelbare leeftijd'. Ook zegt hij het aanbod voor een rol in de film te hebben afgeslagen. Maar volgens Gerard is Goor nooit benaderd. ,,We doen het namelijk met echte mensen die goed kunnen zingen. Succes met je karakter.''

Volledig scherm
Tijdens de perspresentatie van Toppers in Vegas: de film die er nooit kwam. © anp
Volledig scherm
Geer, René en Jeroen dopen de 100% NL-tulp. © anp

2015:
In februari haalt Gordon weer uit naar Gerard. Dat doet hij als reactie op een filmpje waarin zijn 'zuster' hem vergelijkt met een rat. ,,Wat ben je toch ook een draak, voor straf de lelijkste foto die ik kon vinden van je. Kijk nou mensen, wat heb je trouwens op je knar stiefzus?'', aldus Gordon op Instagram. Hij linkt naar het filmpje waarin zijn collega-presentator hem beledigt.

,,Kijk, zie ik toch opeens dat Gordon hier ook op straat loopt'', grapte Gerard bij de foto van een rat. ,,Oh, hij wordt bijna overreden! Dat gun ik hem nou ook weer niet.''

In augustus wordt bekend dat de Toppers-film er niet komt. Het management van Gerard en Jeroen trekken de stekker uit het project. Reden: de mannen hebben het te druk.

Volgens Gerard is er geen bonje tussen De Toppers nu de film niet meer doorgaat.

Een paar dagen voor kerst klapt Gordon uit de school op de bank bij Jeroen Pauw. Over René zegt hij: ,,Ik heb de meest afschuwelijke dingen meegemaakt, die man heeft zo'n enorm drankprobleem. Alles en iedereen wordt verrot gescholden. Het is angstaanjagend.'' Jeroen herkent niets in de uitlatingen. ,,We drinken natuurlijk weleens een drankje en soms valt er een verkeerd. Maar meer is het niet.''

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp