Volledig scherm
Todd Rundgren, samen met het Metropole orkest onder leiding van Steve Sidwell. Rechts op de foto Mathilde Santing © Eric Borsje

Todd Rundgren in duet met Mathilde Santing

Na het eerste concert dat de Amerikaanse muzikant, songwriter en topproducer Todd Rundgren gaf met het Metropole Orkest in Paradiso vorig jaar, stond deze unieke combinatie, ditmaal aangevuld met gastsolist Mathilde Santing, gisteren opnieuw voor een uitverkocht Paradiso.

Volledig scherm
Volledig scherm
Rundgren, in rood jasje middden tussen het Metropole Orkest

De inmiddels 64-jarige Rundgren, die zijn sporen vooral verdiende in de jaren zeventig met albums als 'Something/Anything', en 'A wizzard, a true Star', en producent was van albums van bijvoorbeeld The Band, Hall & Oates en Meat Loaf, is samengebracht met het Metropole Orkest door NTR-programmamaker Co De Kloet.

Mathilde Santing
De Kloet kwam ook met de suggestie om voor dit tweede concert ditmaal Mathilde Santing, door Rundgren liefkozend The  Dutch national treasure genoemd, toe te voegen. En dat bleek een goede zet.

Santing, die zelf al eerder songs van Rundgren coverde, excelleerde in een fraai duet, maar leverde ook, samen met twee protegees schitterende backing vocals in bijvoorbeeld het klassieke 'Can we still be Friends.'

Rundgren was zondagavond prima bij stem en maakte volop grapjes met het orkest en met fans in de zaal, die zelfs vanuit Japan en de Verenigde Staten waren overgekomen om dit concert mee te maken.

Wereldpremière
Amsterdam werd, naast verrassend gearrangeerde versies van bijvoorbeeld 'I saw the Light' en 'Hello it's me', ook nog getrakteerd op een heuse wereldpremière van het nummer 'Frogs', vol met cabareteske verwijzingen en muzikale grapjes van het orkest.

En dat is eigenlijk typerend voor het hele concert: het spelplezier van het orkest, samen met de vocale topprestaties van Mathilde Santing en Rundgren, die in de tweede helft van het concert zijn gitaar onder luid gejuich oppakte,  doet verlangen naar een derde concert, ergens volgend jaar.

Ringo Starr
Maar tijd voor Nederland heeft Todd nu even niet meer, vandaag is hij alweer terug naar de Verenigde Staten, om op tournee te gaan in de band van Beatles drummer Ringo Starr, samen met meestergitarist Steve Luthaker.

Volledig scherm
Dirigent Steve Sidwell van het Metropole Orkest en Todd Rundgren © Foto's Eric Borsje
  1. 6ix9ine bestormt de hitlijsten maar hangt ook celstraf van 32 jaar boven het hoofd

    6ix9ine bestormt de hitlijsten maar hangt ook celstraf van 32 jaar boven het hoofd

    Met Dummy Boy, de tweede plaat van 6ix9ine (ook wel bekend als Tekashi69), bestormt de rapper de hitparades. Hit na hit, en dat voor een album waarvan de release eigenlijk uitgesteld was. Toen de plaat online lekte, besloot de platenmaatschappij om de muziek toch maar uit te geven. De rapper (22) zelf kan echter niet echt genieten van zijn succes; hij bevindt zich momenteel in de cel en zal daar waarschijnlijk nog heel lang zitten.