Volledig scherm
© anp

Tony Bass ging voorop in de polonaise

50 jaar top 40Dé hitlijst bestaat 50 jaar. Het AD put elke maandag uit het rijke archief. Vandaag terug naar 1965.

Het was een klassieke carnavalskraker, die klonk in 1965, het eerste jaar van de Top 40. Tussen Help! van The Beatles en Satisfaction van The Rolling Stones, ging Tony Bass (Thieu Baats, 1934-2005) - met Dat is het einde voorop in de polonaise. Zijn drummer Emil Peijnenburg (68) haalt herinneringen op aan 'een rasartiest'.

Hij was meesterlijk in het vertalen van het alledaagse in een liedje. Dan hoorde hij in de kroeg: 'Ik ben met jou niet getrouwd, zeg. Donder op...'. Daar maakte hij een tekst op. Hij bleef dicht bij de mensen. Een Eindhovense jongen uit een gezin van tien kinderen - Thieu verloochende zijn afkomst nooit.

Hoe hij het uit zijn pen kreeg - ik weet het niet. Als ik iets schrijf, wordt het 'Ik hou van jou, ik blijf je trouw...' Een doktersromannetje. Tony sprak de taal van het volk, maar was nooit plat.

Ik ontmoette hem in een muziekzaak in Eindhoven. Daar liep hij, de grote Tony Bass. Ik was maar een eenvoudig drummertje, vormde met mijn broer Günther, die trekzak speelde, een duo. En we hadden succes hoor. Onze pa verdiende 60 gulden in de week bij de Bata, wij kwamen met 30 gulden per optreden thuis.

Later vormden we de Peijnly Brothers. Dat was in de tijd van de Everly Brothers. Günther leeft niet meer. Ik heb twee broers aan kanker verloren.

Maar goed, ik loop Tony dus tegen het lijf. Die zocht een drummer, want zijn slagwerker, Arie Ribbens, ging op de solotoer. Kreeg ik die baan. Ik was zó verguld. Tony was een meneer, hoor. En nog steeds.

Mijn zoon Patrick en ik spelen in duo Toe Maar. Voor al uw feesten en partijen, ja. We hebben nu net een heerlijk nummertje: Een metertje bier. Op het podium brengen we steevast een ode aan Tony, die voor ons heel veel heeft betekend. Hij produceerde onze eerste twee cd's, schreef voor ons de nummers Sante, Lekker meidje en Gypsy Lady in de zomerzon.

Toen Tony overleed aan prostaatkanker was hij 's avonds op Het Journaal. Natuurlijk. Hij bleef tot het laatste toe een levensgenieter, al kon hij zich naast mij op de bank wel ergeren als hij op tv Sugar Lee Hooper zag optreden met een van zijn nummers. 'Emil', zei hij dan, 'waarom vragen ze mij niet. Ik ben er toch nog?'.

Typisch Nederlands hè? Duitsland en Oostenrijk eerden Udo Jürgens tot het laatst toe. Bij ons ben je allang vergeten.

Op zijn begrafenis droeg ik met onder anderen Peter Koelewijn zijn kist. Daar ben ik nog altijd dankbaar voor - Tony was een prachtig mens."

Wat is jouw grootste Top40-hit allertijden?

50 jaar Top 40

Volledig scherm
© CBS via Getty Images

1965: Beatles voor het eerst op nummer 1.

2 januari
Tussen 14.00 en 16.00 uur presenteert Joost den Draaijer de eerste aflevering van de Nederlandse Top 40. I Feel Fine van The Beatles is de eerste nummer 1-hit.

7 mei
Keith Richards van The Rolling Stones wordt midden in de nacht wakker met een bijzonder riffje in zijn hoofd. Enkele maanden later scoort de groep zijn eerste nummer 1-hit met Satisfaction.

12 juni
La Danse De Zorba van onder anderen Trio Hellenique komt de Top 40 binnen. De sirtaki uit de film Zorba De Griek groeit snel uit tot de grootste hit aller tijden en blijft dat tot 2012.