Tony was in Spanje bekender dan Cruijff

Niks geen Johan Cruijff. Lang voordat de voetballer in 1973 Barcelona zou veroveren, lag Spanje al aan de voeten van een andere Nederlander, Siegfried Anton den Boer uit Arnhem. De afgelopen dagen was het overlijden van de in eigen land onbekende Tony Ronald, zoals zijn artiestennaam luidde, nieuws op alle Spaanse journaals. De zanger van meezinger Help, ayúdame! wordt vandaag in Barcelona begraven.

Volledig scherm
Tony Ronald © tonyronald.info

Een week eerder was hij nog te gast geweest bij één van de populairste weekendprogramma's in Spanje. Tony Ronald had slecht nieuws te melden, hoewel het tv-programma toch Qué tiempo tan feliz (Wat een gelukkige tijd) heet. Hij kon niet meer optreden, zei de 72-jarige Hollander. 'Ik heb ernstige gezondheidsproblemen.'

Andere beroemde volkszangers omringden hem in de studio. Ze hadden al een mooi afscheidsconcert georganiseerd, 19 maart in Barcelona. Maar niemand die verwachtte dat Ton den Boer daar zelf niet meer bij zou zijn.

Tony Ronald, zijn artiestennaam, was het eerste grote Nederlandse idool in Spanje, het land dat hij als piepjonge twintiger vanaf 1961 en vanuit de Costa Brava veroverde met zijn popliedjes, grappige accent, lange haar en opvallende kleding. Onbekend en onbemind in eigen land omdat hij nooit meer naar Arnhem zou terugkeren. 'Ik wist al snel dat ik in het verkeerde land was geboren,' zei hij tegen tv-presentatrice Maria Teresa Campos.

Broodjes
Met slechts 5000 peseta op zak arriveerde hij in Barcelona, waar hij zijn gitaar door de ondergrondse gangen liet klinken. 'En ik slaagde er wel in aan broodjes te komen om geen honger te lijden.'

'Hij kwam er snel in aanraking met een impresario die de deuren voor hem opende. Met het voordeel dat Spanje muzikaal niet veel voorstelde, eenoog was er koning,' zegt gitarist Frank Gort, die in de jaren '60 5 jaar lang met Tony Ronald, bassist Piet van Dorst en drummer Flip Hagen langs disco's en feesten aan de costa's toerde.

Met Help, ayúdame! won hij begin jaren '70 een festival op Tenerife en het eenvoudige melodietje veroverde heel Spanje. Ook de internationale versie, Help, Give me some help deed het goed en stond in Nederland even in de hitlijsten.

Help! heeft Tony Ronald de rest van zijn lange carrière achtervolgd. Het leverde hem financieel succes op en hij moest het altijd en overal weer zingen, ook toen hij al over de 70 was. Daarnaast ging hij voor talloze Spaanse bandjes componeren en produceren. 'Een nieuw liedje komt in je op als de honger, je kunt het niet plannen,' zei hij. 'Hij was een meester, heeft ons de weg gewezen,' zei de Spaanse zanger Enric Millán gisteren bij het rouwcentrum.