Toto viert 35-jarig jubileum met wereldtournee

Om het 35-jarige jubileum te vieren, pakt de Amerikaanse rockband Toto groots uit met een wereldtournee. In 2007 leek een dergelijke tour nog erg onwaarschijnlijk nadat gitarist Steve Lukather uit de band stapte. Het noodlot - een ernstig ziek bandlid - bracht de band twee jaar later weer bij elkaar. 'Het is verschrikkelijk om iemand waar je veel om geeft, te zien lijden..'

Toto laat eind van de jaren 70 het eerste van zich horen met het nummer Hold The Line, afkomstig van het debuutalbum Toto. Met het vierde album Toto IV en de hitsingle Africa vestigt de band haar naam definitief in Nederland.  

De band blijft tot 2007 touren en albums uitbrengen, maar als gitarist en songwriter Steve Lukather vertrekt, lijkt het doek voor Toto te vallen. Totdat bassist Mike Porcaro noodgedwongen moet stoppen met spelen omdat hij de neurologische aandoening ALS krijgt.  

'Paich belde me en zei dat we Mike financieel moesten helpen. Ik vond het een geweldig idee, maar dan wilde ik wel Steve Porcaro erbij hebben en Joseph moest weer gaan zingen. Ik wilde dat de jongens waarmee ik naar school ging, het hart en de ziel van de band, weer naast me stonden,' zegt Lukather.  

Aanvankelijk was de reünie als een eenmalig project bedoeld om  geld op te brengen voor zowel de zieke Mike als hunzelf. Al snel groeit het uit tot meer. 'Het was erg succesvol en geweldig leuk, de band heeft nooit zo goed geklonken en de fans waren dolgelukkig,' zegt Lukather.  
'We dachten dit is wel iets dat we in de zomer kunnen doen want iedereen heeft ook nog een eigen carriere. Voor ons 35-jarig bestaan hebben we grootse plannen, we hebben een rijke geschiedenis.'

Toto staat op 8 juni in de Ziggo Dome in Amsterdam.    

©FaceCulture

  1. Beste Zangers? Beste hits! Tientallen miljoenen views voor deze knallers
    PREMIUM

    Beste Zangers? Beste hits! Tientallen miljoenen views voor deze knallers

    Niet The Voice of Holland, niet Holland's Got Talent en ook niet een andere talentenjacht, maar Beste Zangers is het programma om te scoren als artiest. Glennis Grace gaf haar ingedutte carrière een nieuw leven met een dikke nummer 1-hit, André Hazes stapte voor het eerst uit de schaduw van zijn beroemde vader en Davina Michelle werd de succesvolste vrouwelijke artiest ooit in de Nederlandse Top 40. Het zangprogramma van de AvroTros kan met recht een hitmachine worden genoemd.