Volledig scherm
Vreugde bij de spelers van Almere City na de sensationele winst bij Roda JC (1-2) in de halve finale van de play-offs. De ploeg wacht nu de dubbele finale tegen De Graafschap. © ProShots

9de en toch promoveren?
Het kan nog gekker

Almere City droomtAlmere City FC kan in de finale van de play-offs tegen De Graafschap voor een sensatie zorgen. Bij winst in het tweeluik speelt de nummer 9 van de Jupiler League komend seizoen in de eredivisie. Miraculeus, maar niet uniek.

Volledig scherm
Trainer Jack de Gier van Almere City zag zijn ploeg in de competitie 76 goals incasseren. Maar in de play-offs gaat het crescendo. © Martijn Buskermolen

Almere City is in de ban van een stunt. Bizar, na een seizoen met meer nederlagen (16) dan overwinningen (15). En een lading tegengoals (76): alleen Eindhoven en FC Dordrecht incasseerden meer treffers dan de nummer 9 uit Almere. 

Het is al 26 jaar niet meer gebeurd dat een ploeg die zó laag eindigde, toch promoveerde. Toch is de eredivisie nog maar 180 minuten verwijderd voor de ploeg uit Flevoland. Vanavond speelt Almere City eerst thuis (20.45 uur), drie dagen later is de return in Doetinchem.

Sinds de invoering van de nacompetitie (zo heetten de play-offs vroeger) promoveerden 45 ploegen via dit toetje. Slechts twee van die teams deden het in de reguliere competitie nóg slechter dan Almere City nu. In 1992 promoveerde Go Ahead Eagles onverwacht na de 11de plaats. Nog wonderlijker was de promotie van SC Heerenveen in 1990. De Friezen gingen de nacompetitie in als de nummer 16 (!) van de eerste divisie. Heerenveen verloor daarin de eerste twee duels, maar zelfs dat bleek niet fataal.

Eén ploeg promoveerde via de nacompetitie na de negende plaats. Dat was DS’79 in 1987. De overige 42 promovendi via de play-offs eindigden alle in de top zeven. Vorig seizoen bereikte NAC via de extra wedstrijden de eredivisie, de club uit Breda was toen in de competitie vijfde geworden.

Volledig scherm
Tom Overtoom en Faris Hammouti (r.) van Almere City met tussen hen in Dani Schahin van Roda JC. De gasten stuntten in Kerkrade. © ProShots

Almere City speelde in de eerste ronde van de play-offs tegen MVV, de nummer 10 van de eindrangschikking. Almere won zowel uit (1-3) als thuis (3-2). In de halve finale schakelde de ploeg van trainer Jack de Gier nog een Limburgse club uit: Roda JC. Na de 0-0 in Almere werd het in Kerkrade afgelopen zondag 1-2. De club uit Kerkrade degradeerde daardoor naar de Jupiler League. De Graafschap is voor Almere de laatste horde op weg naar promotie. De 'Superboeren' eindigden als vierde in de reguliere competitie en mochten daardoor de eerste ronde van de play-offs overslaan. In de halve finale volgde een zwaarbevochten triomf tegen het verrassende Telstar.

Historisch

Voor Almere City FC zou promotie sowieso historisch zijn: de club speelde nog nooit in de eredivisie. De Graafschap degradeerde twee jaar geleden naar de Jupiler League, een jaar nadat het via de nacompetitie was gepromoveerd.

poll

Welke club promoveert naar de eredivisie?

  • Almere City FC (41%)
  • De Graafschap (59%)
3337 stemmen

De nacompetitie is ingevoerd in het seizoen 1972-1973. De eerste winnaar was De Graafschap, dat de sterkste bleek in een hele competitie met Volendam, Wageningen en PEC. Aanvankelijk nemen alleen de periodekampioenen van de eerste divisie deel aan het extraatje van het seizoen. Sinds 1992 doen ook eredivisieclubs mee. De huidige opzet met tien clubs bestaat vanaf 2005-2006.