Volledig scherm
Klaiber in duel met Jorrit Hendrix. © ANP Pro Shots

Aangeslagen Klaiber: Ons plan is mislukt

FC Utrecht trad vanavond tegen PSV aan met vijf verdedigers en twee controleurs, waarbij één van die verdedigende middenvelders (Sean Klaiber) van nature ook nog eens een rechtsback is. Het was een tactisch plan dat allesbehalve de gewenste uitwerking had.

Door Tim Reedijk

Of het plan mislukt is? ,,Dat denk ik wel, ja”, waren de duidelijke woorden van Klaiber na afloop. Duidelijk aangeslagen stond hij de pers te woord. ,,Ik kan al slecht tegen mijn verlies en dan dit. Ik zit er prima in, draai een goede voorbereiding en dan krijg je ineens met 4-0 op je kloten van PSV.”

Het was voor het eerst dat Klaiber op wedstrijdniveau als één van twee controleurs speelde. Wel bekleedde hij die rol al eens in het gebruikelijke 4-4-2-systeem als enige verdedigende middenvelder. Door de blessure van Rico Strieder, donderdag op de training opgelopen en de verkoop van Anouar Kali aan NAC, speelden Klaiber en Urby Emanuelson noodgedwongen voor de defensie. En zo slecht stond het niet, in het begin van de wedstrijd. Maar na de technisch verfijnde 1-0 uit een vrije trap van Gaston Pereiro had het er ook geen enkele schijn van dat FC Utrecht nog terug zou komen in de wedstrijd.

,,We hebben weinig tot geen kansen gecreëerd”, aldus Klaiber. ,,Dus daarin konden we het hen niet echt moeilijk maken. Zelf probeer je verdedigend goed te staan en dat lukte in het begin. Maar dan kom je 1-0 achter door een vrije bal en dan hakt dat er wel even in, want ze creëerden verder geen kans. Wat heb je erop te zeggen? Ze zijn supereffectief. Ze winnen terecht met 4-0 van ons en daar moet je gewoon een beetje respect voor hebben.”

Volledig scherm
PSV scoorde vanavond vier keer tegen FC Utrecht. © Getty Images
  1. ‘Hakim heeft last van de kuit, maar we wachten diagnose af’
    Ten Hag ziet Ziyech uitvallen

    ‘Hakim heeft last van de kuit, maar we wachten diagnose af’

    Hakim Ziyech heeft een kuitblessure opgelopen in de eerste wedstrijd van Ajax na de winterstop. De Marokkaanse spelmaker ging tegen Sparta (2-1) na bijna een uur spelen op de grond zitten, gooide uit frustratie zijn scheenbeschermers weg en gebaarde dat hij gewisseld moest worden. ,,Ik kan nog niet vertellen wat de diagnose is, dat moeten we afwachten”, zei trainer Erik ten Hag. ,,Hakim heeft in ieder geval last van een kuit.”