Volledig scherm
Joris van Overeem lacht nadat scheidsrechter Martin van den Kerkhof hem rood heeft voorgeschoteld. © Pro Shots

Aanklager verhoogt strafeis Van Overeem: drie duels onvoorwaardelijk

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft de strafeis tegen FC Utrecht-middenvelder Joris van Overeem verhoogd naar drie duels onvoorwaardelijk, daar waar dat eerst drie wedstrijden waarvan één voorwaardelijk was. De aanklager ziet geen reden waarom FC Utrecht niet akkoord ging met die eis.

Van Overeem ging zondag hard door op PEC Zwolle-middenvelder Clint Leemans, al was er van opzet geen sprake. Zijn voet belandde op Leemans’ enkel, die kermend van de pijn naar de grond ging maar wel al snel weer stond. In zijn verklaring nam Leemans het op voor Van Overeem door te schrijven dat er van een bewuste overtreding geen sprake kan zijn geweest. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof beoordeelde de charge van Van Overeem als geel, maar hij werd teruggefloten door de videoscheidsrechter. Nadat Van den Kerkhof een second opinion kreeg op het scherm naast het veld, trok hij onder luid gejoel rood.

De aanklager staat nog volledig achter zijn schikkingsvoorstel en vindt het onlogisch dat FC Utrecht niet akkoord is gegaan. Vandaar dat de strafeis is verhoogd. Hij wijst op de voorwaardelijke opzet in de actie van Van Overeem, die zelf pleitte er alles aan gedaan te hebben om in te houden maar door de hoge snelheid het contact niet meer kon vermijden. FC Utrecht gaat voor een strafverlaging naar twee duels (waarvan één voorwaardelijk), maar is ook van mening dat de VAR nooit had mogen ingrijpen. Die mag dat pas bij een duidelijke fout van de scheidsrechter, daar waar de club betoogde dat daar in dit geval geen sprake van was.

Morgenochtend volgt de uitspraak. FC Utrecht speelt de komende drie wedstrijden tegen VVV-Venlo (thuis), Fortuna Sittard (uit) en FC Emmen (thuis). Op zondag 23 september zou Van Overeem in de uitwedstrijd bij Feyenoord weer mee mogen doen als de schorsing van drie duels blijft staan. 

Volledig scherm
Joris van Overeem bracht FC Utrecht afgelopen zondag nog wel op voorsprong tegen PEC Zwolle. © ANP Pro Shots