Volledig scherm
VVCS-voorzitter Danny Hesp met de regenboogband om zijn arm. © Twitter.com/dannyhesp

Aanvoerders spelen komend weekend met regenboogband

Alle aanvoerders van de clubs in de eredivisie, Jupiler League, vrouwen-eredivisie en de hoofdklassen hockey zullen komend weekend een regenboogband dragen.

Met het dragen van de regenboogband vragen de sporters aandacht voor diversiteit in zowel het betaald als amateurvoetbal. Gisteren was het National Coming Out Day. 

,,Het dragen van deze bijzondere aanvoerdersband doen wij om collega-voetballers, scheidsrechters, supporters, vrijwilligers en vele anderen binnen het voetbal die met hun eigen identiteit worstelen te steunen en bij te dragen aan bewustwording omtrent het bespreekbaar maken van diversiteit," zegt VVCS-voorzitter Danny Hesp. ,,Voetbal moet voor iedereen zijn, ongeacht culturele achtergrond, huidskleur, ras, seksuele voorkeur of religie. Iedereen moet met plezier kunnen deelnemen aan zijn of haar favoriete sport, wie je ook bent en wat je achtergrond ook is."

,,Regenboogbanden drukken de kern van sport voor iedereen uit: alle verschillen zijn welkom zodat iedereen zich thuis voelt en daardoor met plezier sport. Sport wordt leuker en sterker als we iedereen insluiten, ongeacht leeftijd, afkomst, seksuele voorkeur of geslacht," zegt Karin Blankenstein, voorzitter van de John Blankenstein Foundation.

Danny Hesp on Twitter

We steunen een ieder die in het betaald en amateurvoetbal met hun eigen identiteit worstelen. Spelers, scheidsrechters, fans en vele anderen

Het initiatief hiervoor is genomen door de Centrale Spelersraad (CSR) en de John Blankenstein Foundation, die zich inzet voor acceptatie van alle geaardheden in de sport. Niet alleen de aanvoerders in de eredivisie, de Jupiler League en de vrouwencompetitie gaan komend weekeinde met een regenboogband spelen, maar ook die in de hoofdklassen van het hockey. De banden zijn eveneens uitgedeeld bij clubs uit de hoogste klassen van het amateurvoetbal.

In de CSR zitten tien profvoetballers, onder wie de captains Stijn Schaars (sc Heerenveen), Willem Janssen (FC Utrecht) en Jordens Peters (Willem II). Zij verruilen hun band voor een variant met regenboogkleuren. ,,Dit doen wij om collega-voetballers, scheidsrechters, supporters, vrijwilligers en vele anderen binnen het voetbal die met hun eigen identiteit worstelen te steunen en bij te dragen aan bewustwording omtrent het bespreekbaar maken van diversiteit'', aldus Hesp.