Volledig scherm

Aboutaleb: Waren de verhuisdozen wel leeg?

Burgemeester Aboutaleb vreesde dat er vuurwerkbommen in de verhuisdozen zaten die Feyenoord-supporters met zich meedroegen tijdens een protestmars tegen het bestuur. Dat zei hij donderdag tijdens het debat over de massale arrestatie van Feyenoord-supporters 1,5 week geleden.

,,We vroegen ons af of verhuisdozen leeg waren. Stel je voor vuurwerkbommen over hek en daar slachtoffers gevallen. Dan hadden we een ander debat,'' aldus de burgemeester. 

Feyenoordfans wilden als ludieke actie verhuisdozen afleveren bij het Maasgebouw, maar werden tegengehouden door de ME. De politie wilde koste wat het kost geen herhaling van de Maasgebouwrellen in 2011, toen agenten in het nauw hun wapen trokken. De politie-actie leidde tot veel verontwaardiging. De 326 gearresteerde supporters kregen een boete van 220 euro.

Ontevreden
Een groot deel van de Rotterdamse gemeenteraad is ontevreden over de antwoorden die burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag gaf over massale arrestatie van 326 Feyenoordfans op 21 februari. Verschillende raadsfracties willen vooral weten waarom de groep nu precies werd ingesloten en opgepakt door de politie. De raadsfracties gaan opnieuw schriftelijke vragen stellen aan de burgemeester.

Volgens Aboutaleb is de groep ingesloten om te voorkomen dat de mensen vooraan de stoet eventueel zou worden overlopen door de demonstranten erachter. Het debat over de arrestaties wierp bij de fracties alleen maar meer vragen op over de juistheid van de argumentatie om zoveel mensen in een actie van straat te halen Politie, burgemeester en Openbaar Ministerie gaan de zaak ook evalueren, beloofde Aboutaleb.

De Nationale ombudsman is een verkennend onderzoek begonnen naar het politieoptreden bij De Kuip. Dat moet voor de zomer klaar zijn. De betogers waren op de been gekomen vanwege de slechte prestaties van hun club en de rol van het bestuur daarin.