Volledig scherm
© pro shots

ADO beëindigt ongeslagen reeks tiental NAC

UpdateNAC heeft in 2013 zijn eerste nederlaag van het seizoen geleden. De formatie van trainer Nebojsa Gudelj kon de sterke start na de winterstop, drie zeges op rij, tegen ADO Den Haag geen passend vervolg geven. De Haagse thuisploeg, die bijna een half uur met een man meer speelde, won met 2-1.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© pro shots
Volledig scherm
© pro shots
Volledig scherm
© anp

De drie voorgaande zeges hadden NAC het nodige zelfvertrouwen gegeven. Los van een flinke portie balbezit, met name in de eerste helft, was daar echter weinig van te merken. De Brabanders wisten voorin, waar NEC-huurling Rick ten Voorde zijn eerste basisplaats had, amper gevaarlijk te worden. NAC speculeerde te veel op de individuele klasse van Anthony Lurling, maar de Bredase smaakmaker werd vakkundig uit de wedstrijd gespeeld.

ADO, waar Santi Kolk voor het eerst aan de aftrap stond sinds zijn terugkeer, heeft het dit seizoen voor eigen publiek sowieso lastig. Van de voorgaande tien thuisduels werden er pas twee gewonnen. Zonder de naar FC Utrecht getransfereerde middenvelder Jens Toornstra, lijkt de thuisploeg op het middenveld bovendien extra creativiteit te missen.

Tegen NAC werd dan ook vooral gegokt op de snelheid van spelers als Mike van Duinen en Charlton Vicento, die in een tegenstoot voor gevaar moesten zorgen. Van Duinen kreeg halverwege de eerste helft de grootste kans om ADO op voorsprong te zetten. Sepp de Roover (NAC) schoof hem zo de bal in de voeten, maar oog in oog met Jelle ten Rouwelaar kwam de doelman als winnaar uit de strijd.

Ten Rouwelaar was vlak na rust wel geklopt, nadat Vicento de bal na een hoekschop voor zijn voeten kreeg en hard uithaalde (1-0). Het was pas de eerste tegentreffer van NAC in 2013. Een kwartier later leek de wedstrijd al van alle spanning ontdaan, toen eerste NAC-back Jens Janse zijn tweede gele kaart en vervolgens Tjaronn Chery een mooie steekpass van Kevin Jansen tot doelpunt promoveerde: 2-0.

Die spanning kwam echter in één keer terug, toen Ten Voorde 8 minuten voor tijd de 2-1 binnenkopte. Het doelpunt leidde tot paniek in de Haagse defensie en invaller Elson Hooi had zelfs de gelijkmaker op zijn schoen. Coutinho hield zijn ploeg met een prima redding echter op de been.