Volledig scherm
Aleksandr Jakovenko op een archieffoto. © pro shots

ADO haalt op valreep aanvaller van Fiorentina

ADO Den Haag heeft zich vlak voor het verstrijken van de transferdeadline verstrekt met Aleksandr Jakovenko. De aanvallende speler uit Oekraïne wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van het Italiaanse Fiorentina waar hij nauwelijks aan de bak komt. Jakovenko (27) landt vandaag in Nederland en traint direct mee. Dat geldt niet voor Evander Sno. Achter zijn naam staat inmiddels een groot vraagteken.

Volledig scherm
Aleksandr Jakovenko als speler van Westerlo. © pro shots
Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Met de komst van Jakovenko is er op de valreep gehoor gegeven aan de wens van trainer Henk Fraser om zijn ploeg aanvallend te versterken. De Oekraïner kan als buitenspeler fungeren, maar ook als aanvallende middenvelder. Vorige week werd ook de Portugese aanvaller Wilson Eduardo toegevoegd aan de selectie. Fraser benadrukte wekenlang dat zijn spelersgroep dringend behoefte heeft aan concurrentie. Nu de club pas laat definitief werd overgenomen door het Chinese bedrijf United Vansen, werd de zoektocht naar verse krachten een haastklus.

Jakovenko speelde eerder lange tijd in België, onder meer voor Westerlo en Anderlecht. Hij kwam dit seizoen weliswaar nauwelijks in actie voor de hoofdmacht van Fiorentina, maar is wel fit genoeg om direct  te spelen voor ADO. De Oekraïner landde vanochtend vroeg in Nederland en staat zeer waarschijnlijk vandaag al op het trainingsveld in Den Haag. Gisteravond was de club nog druk bezig om hem speelgerechtigd te krijgen voor de jubileumwedstrijd morgenavond tegen FC Twente.

Twijfels over Sno
Dat geldt niet voor Evander Sno. Afgelopen weekend leek de transfer van de middenvelder (27) naar ADO Den Haag alleen nog af te hangen van een geslaagde medische keuring. Maar inmiddels zijn er twijfels rond de overgang. Pas komende week wil ADO-trainer Henk Fraser met Sno om de tafel zitten. De vraag is of hij fit genoeg is om direct een toegevoegde waarde te zijn.

Getwijfeld wordt vooral aan de fysieke gesteldheid van Sno. Is de middenvelder wel direct inzetbaar? De oud-speler van onder meer Ajax en Celtic vertrok afgelopen zomer verrassend naar het Belgische Westerlo, maar daar kwam hij maar twee keer in actie. De laatste serieuze wedstrijd speelde hij in augustus.

En dus is het ineens allerminst zeker dat Sno de huidige selectie gaat versterken. Aangezien de middenvelder zijn contract bij Westerlo liet ontbinden, is hij transfervrij. Sno hoefde dus niet per se gisteren een contract te tekenen. Trainer Henk Fraser: ,,Het kan nog alle kanten op,'' zegt hij. ,,Ik wil altijd graag met spelers praten en dat is met Evander nog niet gebeurd. Deze week heb ik een afspraak met hem om over verschillende zaken te praten.'' Maar waarover? ,,Onder meer of hij fit genoeg is om er direct te staan. Want het is duidelijk dat we daar behoefte aan hebben. We hebben nog maar veertien wedstrijden. Kijk, fit zijn en wedstrijdfit zijn, is toch wat anders.''

Daarnaast heeft Sno een uitgebreide medische historie. Hij werd ruim vier jaar geleden tijdens een wedstrijd van Jong Ajax getroffen door een hartstilstand. Sno kreeg daarna een defibrillator ingebouwd. Tweeënhalf jaar geleden werd hij als speler van NEC tegen Feyenoord vroeg in de wedstrijd gewisseld na hartritmestoornissen.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement