Volledig scherm
PREMIUM
Miguel Nelom geeft een voorzet in het bekerduel met ADO in 2016. Links Ruben Schaken. © ProShots

ADO wéér tegen Feyenoord: kans van 1 op 1,3 miljoen

Nee, hè, niet weer. Dat was een veelgehoorde reactie, toen bekend werd dat ADO Den Haag voor het derde jaar op een rij voor de beker naar Feyenoord moest. Maar hoe groot was nou de kans daarop?

Kans van 1 op 1,3 miljoen
De kans dat de wedstrijd Feyenoord - ADO Den Haag drie jaar achter elkaar gespeeld wordt in het KNVB-bekertoernooi is 1 op 1,3 miljoen. De kans op het winnen van sommige hoofdprijzen van de grote loterijen is nog groter:
Postcode Loterij: 1 op 245.000
Vriendenloterij: 1 op 510.000
Miljoenenspel: 1 op 1,12 miljoen
Staatsloterij: 1 op 2,7 miljoen
De Lotto: 1 op 49 miljoen

Door Yorick Groeneweg

Hoe kun je stoffige theorie in het onderwijs beter toegankelijk maken door er via het voetbal een praktisch sausje over te gieten?

Twee clubs die tegen elkaar loten in het bekertoernooi, en dat drie jaar achter elkaar, zoals het geval is met Feyenoord en ADO Den Haag. Samen met vwo-leerling Maarten Pijpers en enkele collega’s die op de Haagse middelbare school De Populier wiskunde geven, dook docent Arjan van der Meij deze week in dit kansberekeningsvraagstuk. Hun eerste opgave: hoe groot de kans is dat Feyenoord en ADO überhaupt gekoppeld worden? ,,Die kans, dat ze in de Kuip tegen elkaar spelen, blijkt 0,91 procent’’, vertelt Van der Meij.