Volledig scherm
Diego Lainez. © Getty Images

Ajax akkoord over Lainez, speler moet zelf nog kiezen

Ajax speelt vannacht de eerste oefenwedstrijd tijdens de Florida Cup tegen het Braziliaanse Flamengo. Maar tijdens het trainingskamp van de Amsterdammers gaat het toch vooral over transfers, transfers en transfers.

Door Daniël Dwarswaard

David Neres en Max Wöber stonden vanmiddag nog vrolijk op het trainingsveld van Ajax naast het luxueuze Omni Resort in Orlando. Maar eenmaal van het veld af, zullen zij direct op hun mobiele telefoon kijken. Wöber maakt zich op voor een transfer naar het Spaanse Sevilla dat maar liefst twaalf miljoen over heeft voor de international van Oostenrijk die bij Ajax geen basisspeler is. De verwachting is dat die transfer snel wordt afgerond.

Volledig scherm
Diego Lainez. © Getty Images

Het eventuele vertrek van David Neres ligt gecompliceerder. Het Chinese Guangzhou Evergrande heeft een enorme bak geld over voor de Braziliaanse buitenspeler die in China ook een megasalaris kan verdienen. Maar Ajax wil pas meewerken aan een overgang als het zelf de Mexiaanse Diego Lainez (18) binnen heeft.

De Amsterdammers hebben een akkoord bereikt met zijn Mexicaanse werkgever Club America over de transfersom van Diego Lainez. De buitenspeler kost zo’n vijftien miljoen euro en kan bij Ajax een vijfjarig contract tekenen. De speler moet zelf alleen (snel) nog een keuze maken over zijn toekomst. Want ook de Spaanse club Betis Sevilla wil ver gaan om de aanvaller te contracteren. De club zet daarbij ook speler Andres Guardado in. De oud-PSVér is een landgenoot van Lainez en zou hem kunnen overhalen om uiteindelijk voor een Spaans avontuur te kiezen.

Voor Ajax is de komst van Lainez cruciaal voor het restant van de transfermarkt. Als Lainez zijn handtekening niet zet in Amsterdam, zou een verkoop van Neres een enorm risico betekenen. Dat is het eigenlijk sowieso. Neres is dan weliswaar geen vaste basisspeler, maar heeft ontegenzeggelijk zijn waarde voor het elftal van trainer Erik ten Hag. Bovendien is hij de eerste vervanger als Dusan Tadic, Donny van de Beek of Hakim Ziyech geblesseerd raken.

Bij de aanstaande transfer van Wöber ligt dat iets anders. Ajax haalde deze winter de Argentijn Lisandro Magallan en zit daardoor wat ruimer in de verdedigers. Ook Daley Sinkgraven en Joël Veltman zijn na zware blessures op de weg terug.

Volledig scherm
Diego Lainez. © Getty Images