Volledig scherm
© ANP Pro Shots
2
EINDE
1
  • Paul Gladon 65'
  • Brandley Kuwas 82'
  • Hakim Ziyech 56'

Ajax begint seizoen met zeperd in Almelo

Ajax is de competitie dramatisch begonnen. In Almelo werd met 2-1 verloren van Heracles. Het is voor het eerst sinds 1965 dat Ajax door Heracles wordt verslagen.

Nabeschouwing

Door Daniël Dwarswaard

Brandley Kuwas maakte vlak voor tijd op fraaie wijze de winnende treffer en bezorgde Ajax na de uitschakeling in de Champions League tegen OGC Nice de tweede opdoffer op een rij.

Klaas-Jan Huntelaar maakte als invaller zijn rentree in de eredivisie, maar ook hij kon een nederlaag niet voorkomen. De spits kreeg vlak voor tijd een grote kans, maar keeper Bram Castro redde. In blessuretijd kopte Huntelaar naast.

Ajax kwam na een klein uur spelen nog wel op voorsprong door een geweldig doelpunt van Hakim Ziyech. Na een goede actie van Amin Younes schoot de middenvelder snoeihard raak. Maar lang genieten kon Ajax niet van die voorsprong omdat Paul Gladon tien minuten later alweer de 1-1 maakte voor Heracles.

Sánchez
Grote afwezige in Almelo was Davinson Sánchez. De Engelse club Tottenham Hotspur wil de Colombiaanse verdediger kopen, maar Ajax weigerde het eerste bod van maar liefst veertig miljoen euro. Desondanks besloot trainer Marcel Keizer dat het beter was om Sánchez voor de wedstrijd tegen Heracles buiten de selectie te laten.

,,Davinson heeft veel dingen aan zijn hoofd,'' zegt Keizer daarover. ,,Ik moest een keuze maken. Hij vond zichzelf niet gemotiveerd genoeg. Wat mij betreft is hij nog niet weg. Er moeten een aantal zaken uitgesproken worden en ik hoop dat hij er dan weer bij is.''

Maar de vraag is natuurlijk hoelang Ajax de poot stijf kan houden. In principe is het credo van directeur spelerszaken Marc Overmars dat er niemand meer te koop is. Maar in de praktijk vallen dat soort uitspraken anders uit en is het slechts een onderdeel van de onderhandelingstactiek.

Als Sánchez daadwerkelijk vertrekt, moet Overmars aan de bak. De toch al dunne selectie verliest dan één van de absolute steunpilaren. Maar na de nederlaag tegen Heracles is dat slechts een onderdeel van meer problemen.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

De laatste minuut van de blessuretijd loopt.

Wat een pech voor Ziyech! Zijn vrije trap eindigt op de paal. Huntelaar kan uit de rebound net niet scoren met het hoofd.

Ajax krijgt 4 minuten extra tijd om toch nog een punt te pakken.

Bijna luistert Huntelaar zijn rentree op met een goal, maar Castro voorkomt de gelijkmaker van de teruggekeerde spits. Ajax heeft nog maar 2 minuten, plus blessuretijd om een enorme zeperd te voorkomen.

Justin Kluivert wordt vervangen door Václav Cerný

GOAL! 2-1 Heracles Almelo. Doelpunt Brandley Kuwas
Grote zorgen voor Ajax, want Heracles komt op voorsprong. Kuwas toont zijn klasse door naar binnen te komen en de bal hoog in de verre hoek te plaatsen.

Ajax moet risico's nemen en daarom krijgt Heracles veel ruimte om te counteren. De 2-1 hangt momenteel meer in de lucht dan de 1-2.

Heracles neemt niet zomaar genoegen met een punt. Gladon, maker van de 1-1, schiet maar net voorlangs het doel van Onana.

Brahim Darri wordt vervangen door Kristoffer Peterson

Lasse Schöne wordt vervangen door Klaas-Jan Huntelaar

De rentree in de eredivisie van Klaas-Jan Huntelaar is aanstaande. Hij moet Ajax uit de brand gaan helpen.

Eindelijk ook weer een goede kans voor Ajax. Younes speelt zichzelf mooi vrij, maar het schot van de Duitser wordt gekeerd door Castro.

Mitchell Dijks wordt vervangen door Frenkie de Jong

Ajax wankelt opeens na de onverwachte gelijkmaker. Kuwas knalt de bal van grote afstand rakelings over het doel van Onana.

GOAL! 1-1 Heracles Almelo. Doelpunt Paul Gladon
Ajax heeft minder dan tien minuten van de voorsprong kunnen genieten. Gladon profiteert van matig verdedigen van De Ligt en werkt de bal achter Onana.

De teller staat voor Ziyech op vijf goals en zes assists in de eredivisie dit kalenderjaar.

OptaJohan on Twitter

11 - Hakim Ziyech has scored (5) or assisted (6) 11 Eredivisie goals in 2017, only Kasper Dolberg (8+4) has more for Ajax this year. Blast.

Ziyech denkt na zijn goal meteen aan zijn onfortuinlijke ploeggenoot Nouri.

FOX Sports on Twitter

#heraja https://t.co/4F2Avz9EnE https://t.co/SsAxgdMWT9

Tim Breukers wordt vervangen door Wout Droste

GOAL! 0-1 Ajax. Doelpunt Hakim Ziyech
Daar is de voorsprong van Ajax dan toch. Ziyech krijgt de bal aangespeeld van Younes en knalt vanaf de rand van het strafschopgebied snoeihard raak.

Niet een van de aanvallers, maar Dijks krijgt dé kans om Ajax op voorsprong te zetten. De verdediger, die in de basis staat door de afwezigheid van Sánchez, knalt op de paal.

FOX Sports on Twitter

Nota bene Mitchell Dijks is het dichtst bij een treffer voor #Ajax. De linksback treft de paal. #heraja https://t.co/4F2AvyS2Z4 https://t.co/uCIu8S1YUe

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
1
1
Rode kaarten
0
0
Balbezit
30%
70%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
3
8
Vrije trappen
16
15
Overtredingen
15
16
Buitenspel
0
1
Schoten op paal / lat
0
1
Schoten op doel
8
11
Gered door de doelman
10
6
Schoten naast
5
8
Terug naar boven

Opstelling

4-3-3
4-3-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven