Volledig scherm
© AFP

Ajax en Tottenham zijn het eens over Christian Eriksen

Na lang touwtrekken over Christian Eriksen (21) kwam Spurs-voorzitter Daniel Levy zelf naar Amsterdam om de Ajacied op te halen. De clubs zijn eruit, de speler onderhandelde gisteravond nog. Naar verluidt ontvangt Ajax, dat 12 miljoen vroeg, een kleine 10 miljoen euro voor Eriksen.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© anp

De transfer van Christian Eriksen kwam iets eerder rond dan verwacht. Technisch directeur Marc Overmars schatte eerder in dat Tottenham Hotspur en Ajax er pas afgelopen middernacht uit zouden komen. Maar aan het begin van de avond rolde de deal er al uit.

De betrokken partijen wilden niets zeggen. 'Er stond meteen een televisieploeg aan de deur, maar zo lang er niets getekend is, zeggen we niks', aldus Overmars, die eerder op de avond bevestigde dat Eriksen mocht praten met de delegatie van Spurs.

'Als de transfer werkelijk doorgaat, dan zijn wij niet blij', zei Overmars, die de hele dag stevig had onderhandeld. 'Zeker omdat wij denken dat Christian dit jaar steeds beter en beslissender wordt in wedstrijden. Sportief gezien hebben we liever dat hij pas over een jaar gaat.' Tegen het ANP zei de directeur voorts: 'Maar de contractduur is natuurlijk heel belangrijk en er spelen ook afspraken mee uit het verleden. Daar ontkom je ook niet aan.'

Waar Overmars aan refereert, is met name het aflopende contract van de middenvelder. Dient Eriksen dat volgend jaar uit, dan wandelt hij gratis de Arena uit. Dat wilde het management van de club ten koste van alles voorkomen. Verkoop was daarom het resultaat waarnaar men steeds streefde. Dat die verkoop er aan kwam, werd gistermiddag in de hoofdstad duidelijk, toen waarnemers de voorzitter van Tottenham Hotspur, Daniel Levy, hadden gespot. Die verschijnt bij transfers alleen ten tonele als er een deal afgerond moet worden. Hij legde meteen een verhoogd bod op tafel.

Spurs volgt Eriksen al geruime tijd, wilde ook al eerder aan tafel, maar legde vooraf, volgens Ajax, steeds een veel te lage bieding neer. Nu lagen beide partijen onmiddellijk dicht bij elkaar, waarna Eriksen toegestaan werd te gaan praten.

De Deense international nam eerder belangstelling van Zenit en Bayer Leverkusen voor kennisgeving aan. Hetzelfde gold voor een serieus bod van Norwich City. Tottenham wilde hem heel graag, vooral ook omdat de door de Londenaren begeerde Braziliaanse aanvallende middenvelder Willian, die bij Anzhi vrijkwam, op het laatste moment voor Chelsea koos. Gisteren kreeg die Braziliaan, Chelsea betaalde 35 miljoen voor hem, een werkvergunning in Londen.

Spurs wacht, zoals bekend, op de spectaculaire verkoop van Gareth Bale aan Real Madrid, en heeft dan voldoende middelen ter beschikking om zijn selectie verder te versterken. Voor dat doel werd onlangs ook al Nacer Chadli aangetrokken van FC Twente.

Volledig scherm
© EPA