Ajax erkent aansprakelijkheid voor situatie Nouri en biedt excuses aan

VideoAjax erkent dat Abdelhak Nouri vorig jaar geen adequate medische hulp heeft gekregen toen hij werd getroffen door hartfalen tijdens de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. De club geeft toe aansprakelijk te zijn en biedt excuses aan richting de familie. Dat zei directeur Edwin van der Sar vandaag op een speciaal belegde persconferentie.

Nouri zakte in juli vorig jaar door hartfalen tijdens een trainingskamp van Ajax in Oostenrijk in elkaar tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. De talentvolle middenvelder liep blijvende hersenschade op en zal volgens zijn artsen nooit meer normaal kunnen functioneren.

,,Wij nemen de volle verantwoordelijkheid", zei een zichtbaar geëmotioneerde Van der Sar in de perszaal van de Arena, op basis van nieuw onderzoek. ,,Lange tijd hebben we gedacht dat we Nouri een goede behandeling hadden gegeven, maar nu daar door toonaangevende cardiologen anders tegenaan wordt gekeken, moeten we onze mening herzien. Op deze plaats wil ik de familie Nouri onze verontschuldigingen aanbieden voor het feit dat wij zo laat ons standpunt hebben gewijzigd."

Conclusie

Ajax kwam aanvankelijk tot de conclusie dat dat de behandeling op het veld adequaat was en dat op grond van die conclusie geen reden is om aansprakelijkheid. Na door de advocaten van Nouri aangedragen informatie, begon de club daaraan te twijfelen. 

,,En wij wilden uiteraard 100% zeker weten dat ons standpunt juist was. Er rezen dus vragen over de informatie die ten grondslag lag aan de eerdere medische adviezen en het op basis daarvan ingenomen standpunt. Dit moest nader onderzocht worden. In het belang van Abdelhak en zijn familie. En van de overige spelers, medewerkers en supporters van Ajax."

De ingeschakelde cardiologen kwamen tot de conclusie dat er op het veld in het Oostenrijkse Zillertal wel degelijk fouten zijn gemaakt. ,,Zij vonden het niet aannemelijk dat na het ineenzakken van Abdelhak daadwerkelijk nog enige tijd sprake was van een effectieve bloedcirculatie. Als de defibrillator wel was ingezet was dit gebleken en had men toen al met de reanimatie kunnen beginnen. Als dat gedaan was, was Abdelhak er mogelijk beter uitgekomen. Dat laatste is geen zekerheid, maar het is wel mogelijk."

Arbitragezaak

De familie van Nouri maakte vorige maand bekend naar de arbitragecommissie van de KNVB te stappen om Ajax te dwingen tot het betalen van een fikse schadevergoeding. De kans is groot dat de arbitragezaak niet doorgaat nu Ajax de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt.

Van der Sar is vandaag langs geweest bij de familie. Er volgt nieuw overleg over hoe de zaak afgehandeld moet worden. ,,Ik verwacht dat de arbitragezaak er niet gaat komen, maar het is uiteindelijk aan de familie", zegt de oud-doelman. De selectie van Ajax is eerder vandaag van de conclusies van het onderzoek op de hoogte gesteld.

Twijfelen

Ajax liet weten waarom het is gaan twijfelen over de diagnose van eigen specialisten over de snelle behandeling van Nouri. Ajax wantrouwde de diagnose na het verzoekschrift dat de advocaten van de familie van Nouri bij de KNVB indiende. Zij deden dat in de aanloop naar een arbitragezaak waarmee ze een schadevergoeding wilden afdwingen.

Het verzoekschrift bevatte een foto die een gelaatsuitdrukking van Nouri liet zien die vragen opriep. Ajax had die foto niet in het dossier. Verder bevatte het verzoekschrift een nieuwe lezing van de manier waarop de gegevens van de hartslagmeter van de middenvelder moesten worden geïnterpreteerd. Ajax kende die gegevens niet en besloot Douwe Atsma en professor Martin Schalij, hoogleraren in de cardiologie, de zaak nog eens te laten beoordelen.

Beide specialisten oordeelden dat Nouri geen geen snelle adequate hulp heeft gekregen. Zij concludeerden dat de behandeling onvoldoende was gericht op het meten van de hartslag, de circulatie en een eventuele reanimatie. De aanwezige defibrillator had eerder ingezet moeten worden om zodoende een beter beeld van de situatie te krijgen. De behandelaars hadden na het vrijmaken van de ademweg ook een moment van reflectie moeten inlassen, omdat de situatie van Nouri niet verbeterde. De uitkomst van dat onderzoek bracht Ajax tot de slotsom dat het alle verantwoordelijkheid op zich zal nemen.

Volledig scherm
Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax tijdens de persconferentie over Abdelhak Nouri. Van der Sar gaat in op nieuwe informatie die beschikbaar is gekomen rond de situatie van de voetballer. © ANP
Volledig scherm
Algemeen directeur Edwin van der Sar is duidelijk geëmotioneerd tijdens de persconferentie. © ANP
Volledig scherm
Abdelhak Nouri © ANP