Volledig scherm
© anp

Ajax freewheelend naar 32ste landstitel

UpdateAjax heeft zondagmiddag de 32ste landstitel veroverd. Het elftal van trainer Frank de Boer was voor eigen publiek te sterk voor Willem II (5-0), dat door de nederlaag voor de 6de keer degradeerde uit de Eredivisie.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© anp

Vreugde en verdriet lagen dichtbij elkaar in de zonovergoten ArenA. Nog nooit eerder in de geschiedenis van de eredivisie vierde de ene ploeg een kampioensfeest terwijl de tegenstander degradeerde. Willem II vocht voor wat het waard was dit seizoen, zoals je van een vereniging met een clublied over stoere kerels op een voetbalveld mag verwachten. Dat was niet voldoende voor nog een jaartje eredivisie.

Het kampioensfeestje van Ajax liet zich niet vergelijken met twee jaar geleden, toen de grote concurrent FC Twente op de allerlaatste speeldag werd verslagen. Voor de thuisclub kwam de titel eigenlijk niet meer als een verrassing, net zoals vorig seizoen toen VVV-Venlo de tegenstander was in de beslissende wedstrijd. Als je het tevreden publiek mocht geloven, is de 32e landstitel er een van Frank de Boer, de succesvolle oefenmeester die binnen 2,5 jaar met een derde titel op rij in de voetsporen trad van Rinus MIchel en Louis van Gaal.

Ajax acteerde zoals je van een kampioen mag verwachten. De club domineerde op basis van verzorgd positiespel en gaf de tegenstander vanaf het eerste minuut het gevoel dat er weinig viel te halen. Het elftal van trainer De Boer mocht zich ook aanrekenen dat het vooral voor rust wel heel veel opgelegde mogelijkheden miste.

Kolbeinn Sighthorsson zorgde na 11 minuten voor de openingstreffer, op aangeven van Ryan Babel. Christian Eriksen maakte na 25 aan het laatste beetje onzekerheid een einde. De tweede helft was lang saai, totdat Eriksen ploeggenoot Babel wegstuurde en Viktor Fischer vervolgens een prachtige aanval kon belonen (3-0). ,,Wij zijn kampioen'', zongen de feestende supporters in de ArenA, die aanvoerder Siem de Jong en Danny Hoesen vervolgens ook nog een groot titelfeest zagen inluiden.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa