Volledig scherm
Kostas Lamprou, de vervanger van André Onana in het doel van Ajax, kreeg vier treffers om zijn oren. © ANP
4
EINDE
4
  • Dušan Tadic 13' 16'
  • Pelle van Amersfoort 28'
  • Klaas-Jan Huntelaar 83'
  • Sam Lammers 14' 51'
  • Mitchell van Bergen 56'
  • Kik Pierie 90'+1'

Ajax grijpt naast koppositie in bizar doelpuntenfestijn tegen Heerenveen

PSV blijft op 1Ajax dacht na 988 dagen weer eens koploper van de eredivisie te worden. Maar na een krankzinnige 4-4 tegen Heerenveen blijven de Amsterdammers op twee punten van PSV dat eerder vandaag gelijkspeelde tegen Emmen (2-2). Ajax werd alsnog de mentale verliezer van het weekend.

Door Daniël Dwarswaard

Niemand had er rekening mee gehouden dat PSV zich eerder op de dag lelijk zou verslikken op bezoek bij FC Emmen. De 2-2 daar in blessuretijd werd voor de aftrap van Ajax-Heerenveen al uitbundig gevierd. Spelers van Ajax zagen tijdens de warming-up op de grote schermen in de Johan Cruijff Arena dat de concurrent een zeker lijkende overwinning weggaf.

Dat gaf de ploeg van trainer Erik ten Hag aanvankelijk vanzelfsprekend de nodige energie die na een kwartier de 1-0 opleverde. Dusan Tadic kon op aangeven van Lasse Schöne helemaal vrij scoren. Maar direct daarna maakte Heerenveen al de gelijkmaker. Spits Sam Lammers scoorde en liet Kostas Lamprou kansloos. De tweede keeper had toen letterlijk nog geen bal aangeraakt . Lamprou speelde omdat Andre Onana toch nog te ziek was om te spelen en afhaakte na de warming-up. Een enorme aderlating.

Om het levendige eerste kwartier compleet te maken, kwam Ajax gelijk weer op voorsprong. Weer Tadic scoorde met een prachtig stiftje. Matthijs de Ligt zette de Amsterdammers na een halfuur op de comfortabele 3-1 na een fout van keeper Warner Hahn (al ging het moment officieel als eigen doelpunt van Pelle van Amersfoort de boeken in). De doelman redde op slag van rust juist weer wel goed toen Tadic vanaf de penaltystip een hattrick kon maken. De matige inzet van de Serviër werd dus gestopt.

Volledig scherm
Matthijs de Ligt, Dusan Tadic en Hakim Ziyech denken na de 3-1 de zege zo goed als binnen te hebben. © ANP
Volledig scherm
Kik Pierie juicht na zijn 4-4 in blessuretijd. © VI Images

Compleet mis

Daarna ging het compleet mis voor Ajax toen eerst opnieuw Lammers scoorde en binnen het uur ook nog Mitchell van Bergen. Twee goals waar Lamprou een slechte indruk maakte. Het comfortabele gevoel was helemaal verdwenen.

Ajax ging daarna driftig en onder spanning op zoek naar de winnende. Keeper Hahn onderscheidde zich een paar keer en had geluk dat Hakim Ziyech een vrije trap op de paal schoot. De onzekere Lamprou maakte daarna een overtreding op Lammers. De videoscheidsrechter wilde dat Gözübüyük de beelden ging bekijken, maar de scheidsrechter zag er niets in waardoor Ajax heel goed weg kwam.

Ten Hag bracht David Neres en Klaas-Jan Huntelaar om alsnog de overwinning binnen te slepen. Zes minuten voor tijd maakte Huntelaar zijn status waar en maakte tot opluchting van iedereen bij Ajax de 4-3. Maar in de blessuretijd ging het toch nog mis toen Kik Pierie uit een corner de 4-4 maakte en de Arena in rouw dompelde.

Volledig scherm
Dusan Tadic van Ajax scoort de 2-1. keeper Warner Hahn van Heerenveen is verslagen. © ANP
Volledig scherm
Ajax verzuimde om voor het eerst sinds 8 mei 2016 weer eens aan kop in de eredivisie te komen. © VI Images
Volledig scherm
Dusan Tadic en Hakim Ziyech van Ajax juichen na de 2-1. © ANP
Volledig scherm
© AD