Volledig scherm
© BSR Agency

Ajax heeft nog maar 3 goals nodig voor ‘all-time-doelpuntenrecord’

Als Ajax vanavond drie keer scoort tegen Vitesse dan sneuvelt een stokoud record van AZ. Dan zijn de Amsterdammers na bijna veertig jaar het meest trefzeker in één seizoen in alle competities.  

Het AZ van seizoen 1980-1981 scoorde maar liefst 158 keer, in alle competities. De teller van Ajax staat nu op 156. Gebeurt het niet in eigen huis tegen Vitesse, dan verpulveren de Amsterdammers deze mijlpaal wel in de nog zes of zeven wedstrijden (als Ajax finale van de Champions League haalt) die resteren. 

Wat misschien het meest opvallende is aan alle doelpunten van Ajax: het aantal eigen goals. Liefst tien keer hielp een tegenstander de Amsterdammers aan een treffer. Dusan Tadic is bij uitstek de topscorer van de ploeg met 32 treffers in alle competities. Klaas-Jan Huntelaar volgt op gepaste afstand met 20 doelpunten. 

Scorende verdediging

Niet alleen de aanvallers en middenvelders, maar ook de verdedigers van Ajax weten regelmatig het net te vinden. Daley Blind, Matthijs de Ligt en Nicolás Tagliafico scoorden vijf keer. De Argentijnse vleugelverdediger scoorde liefst drie van zijn treffers in de Champions League. 

Of het record sneuvelt tegen Vitesse is de vraag. Ajax heeft het traditioneel lastig tegen deze tegenstander. Lukt het vanavond niet, dan hebben de Amsterdammers nog ten minste vijf duels - en misschien zelfs zes - om het record van AZ uit de boeken te gummen: twee halve finales tegen Spurs in de CL, twee eredivisie-speelrondes, de bekerfinale en - wellicht - de finale van de Champions League.