Volledig scherm
© anp
3
EINDE
0
  • Nicolás Tagliafico 10'
  • Klaas-Jan Huntelaar 18' 66'
  • Dušan Tadic 76'

Ajax met vertrouwen richting krakers tegen AEK en PSV

Het was niet zo indrukwekkend als PSV (0-7 bij ADO), maar ook Ajax heeft een paar dagen voor het begin van de Champions League simpel gewonnen. FC Groningen werd met 3-0 verslagen.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© Proshots
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Door Daniël Dwarswaard

Het mooiste werd bij Ajax-FC Groningen voor het laatst bewaard. Tien minuten voor tijd streelde Hakim Ziyech de bal met zijn linkervoet om Dusan Tadic de 3-0 te laten maken. De twee sterspelers van Ajax lieten nog maar eens zien elkaar perfect te kunnen vinden.

Ajax heerste tegen FC Groningen dat een muur van verdedigers had opgesteld. Met David Neres opnieuw als nummer tien wilde Ajax daar doorheen spelen. Na tien minuten leken de Amsterdammers op 1-0 te komen, maar het doelpunt van Nicolas Tagliafico werd op advies van de videoscheidsrechter afgekeurd wegens buitenspel. Dat gebeurde toen FC Groningen al op het punt stond om af te trappen.

Niet veel later was het alsnog raak. Diezelfde Tagliafico werd neergelegd door ex-Ajacied Deyovaisio Zeefuik en scheidsrechter Dennis Higler gaf een penalty. Vaste nemer Dusan Tadic, die zijn laatste strafschop tegen Dinamo Kiev had gemist, gunde de kans aan Klaas-Jan Huntelaar. De spits scoorde en maakte zo zijn 250ste doelpunt in zijn loopbaan.

Na rust sloop er een zekere vorm van gemakzucht in bij Ajax. De dominantie leek verslappend te werken totdat Huntelaar twintig minuten na de pauze precies op het juiste moment de 2-0 maakte. Daarna kon Ajax voorzichtig denken aan de enorm belangrijke week die in het verschiet ligt. Woensdag spelen de Amsterdammers eindelijk weer eens een wedstrijd in de Champions League. In de Johan Cruijff Arena is de Griekse kampioen AEK Athene de tegenstander. Volgende week zondag volgt PSV-Ajax, een vroege krachtmeting tussen de twee beste ploegen van de eredivisie.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde wedstrijd, in navolging van PSV wint ook Ajax simpel in aanloop naar de Champions League.

Hakim Ziyech wordt vervangen door Zakaria Labyad

Ludovit Reis wordt vervangen door Tom van de Looi

Jeffrey Chabot wordt vervangen door Michael Breij

Dusan Tadic wordt vervangen door Donny van de Beek

Lasse Schöne, licht aangeslagen, wordt uit voorzorg vervangen door Carel Eiting. Pas de eerste wissel aan de kant van Ajax.

GOAL! 3-0 Ajax! Doelpunt Dusan Tadic
Over en uit voor Groningen. Ziyech met de schitterende voorbereiding - dubbele schaar, voorzet met buitenkant links - waar Tadic alleen maar tegenaan hoeft te lopen. Zo gaat Ajax met vertrouwen richting het midweekse Champions League-duel met AEK Athene.

Higler roept de VAR in om te kijken of Ziyech een strafschop verdient na een duel met Te Wierik. Het contact is te licht voor een penalty, besluit ook videoarbiter Pol van Boekel.

Mimoun Mahi wordt vervangen door Ajax-huurling Mateo Cassierra

GOAL! 2-0 Ajax! Doelpunt Klaas-Jan Huntelaar
Een Amsterdamse aanval stokt bij Neres, maar Huntelaar is er als de kippen bij om de afvallende bal droog binnen te schieten. Opluchting is voelbaar in de Arena.

Zelfde recept: Tadic bereidt voor en Ziyech krijgt de kans, maar weer heeft hij het vizier niet op scherp. Kopbal lijkt nergens op.

Ziyech krijgt na prima voorbereidend werk van Tadic een grote kans, maar de linkspoot schiet van dichtbij naast. Zolang Ajax Groningen in de wedstrijd houdt, kan het nog alle kanten op.

Tadic kapt en draait zich langs twee Groningers, maar vindt dan een derde man op zijn weg. Er is voor Ajax geen doorkomen aan in de overvolle zestien van de bezoekers.

Schotje Blind uit de tweede lijn. Padt hoeft niet in actie te komen.

Ajax trapt de tweede helft af. Beide ploegen met dezelfde namen.

Rust bij Ajax-FC Groningen 1-0
Ajax speelt niet groots, maar is wel de baas op het veld. Een doelpunt van Tagliafico werd door de VAR nog afgekeurd, kort daarna was het dankzij een benutte strafschop van Huntelaar alsnog feest in de Arena. Voor de spits van Ajax was het zijn 250ste competitiedoelpunt.

Vlak voor rust nog een kans voor Neres, maar zijn inzet wordt geblokt. Subtiel balletje met buitenkant rechts van De Jong is daarna een prooi voor Padt.

Volledig scherm
© anp

Padt ziet een van richting veranderd schot van Ziyech tot zijn opluchting naast het doel eindigen. Ajax wil nog voor rust afstand nemen.

Volledig scherm
© anp

Een ingestudeerde corner wordt door Ziyech op de rand van de zestien neergelegd. Daar staat De Jong, die de bal in een keer op de slof neemt. Niet gek ver over.

Gele kaart Lasse Schöne voor een overtreding op Doan.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
2
0
Rode kaarten
0
0
Balbezit
71%
29%
Strafschoppen
1
0
Hoekschoppen
4
2
Vrije trappen
16
7
Overtredingen
6
16
Buitenspel
1
1
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
6
2
Gered door de doelman
2
4
Schoten naast
8
4
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
5-3-2
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven