Volledig scherm
© Pro Shots
3
EINDE
1
  • Siem de Jong 23'
  • Kasper Dolberg 57'
  • Hakim Ziyech 86'
  • Mike van Duinen 40'

Ajax nadert PSV maar loopt tegen Excelsior ook averij op

Natuurlijk was er de vreugde van de overwinning op Excelsior (3-1) die tamelijk moeizaam tot stand kwam. Ajax staat nu tweede en mengt zich weer in de titelstrijd nu het gat met PSV is geslonken tot vijf punten. Maar Ajax kwam ook met zorgen uit de wedstrijd. Want in aanloop naar de topper zondag in Alkmaar tegen AZ heeft Marcel Keizer grote defensieve problemen.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© anp

Door Daniël Dwarswaard

Max Wöber viel na een halfuur uit met een ogenschijnlijk zware knieblessure. Zijn schreeuw van pijn was op de tweede ring van de Arena te horen en de Oostenrijker moest per brancard het veld verlaten. De  linksbenige verdedigers Nick Viergever en Daley Sinkgraven zijn al langdurig geblesseerd. Daarom viel Mitchell Dijks vanavond weer eens in. De linksback begon dit seizoen nog als eerste keuze, maar raakte daarna volledig uit beeld. Realiteit is nu dat Keizer zondag tegen AZ waarschijnlijk weer een beroep op hem zal moeten doen.

Tot overmaat van ramp voor Keizer pakte Joël Veltman vlak voor rust ook nog eens zijn vijfde gele kaart van het seizoen waardoor ook híj er zondag niet bij is. Dat betekent dat Ajax met een geïmproviseerde verdediging de strijd met AZ zal moeten aangaan.

De overtreding van Veltman kreeg nóg een vervelend staartje voor Ajax. De vrije trap die volgde van Anouar Hadouir werd nog gestopt door André Onana, maar Mike van Duinen prikte de rebound binnen en maakte 1-1.

Voor die tijd had Ajax de wedstrijd volledig onder controle. Siem de Jong mocht bij afwezigheid van de geschorste Lasse Schöne voor de tweede keer dit seizoen in de basis beginnen en maakte na een assist van David Neres de 1-0. Ajax leek daarna de wedstrijd simpel uit te spelen, maar gemakzucht brak de Amsterdammers voor rust op.

Maar toen mocht Dolberg dus een kwartier na rust een strafschop nemen omdat Hicham Faik om onbegrijpelijke reden hands maakte in het strafschopgebied. Zijn landgenoot Schöne, normaal gesproken de koele man vanaf elf meter, zag vanaf de tribune dat ook die andere Deen rustig bleef. Excelsior bleef daarna gevaarlijk en loeren op de gelijkmaker. Voor Dolberg was het belangrijk om eindelijk weer eens beslissend te zijn. De spits worstelt dit seizoen opzichtig met zijn vorm. Maar voor Keizer is er de laatste weken geen discussie: Dolberg en niet Klaas-Jan Huntelaar is de eerste spits.

Hakim Ziyech maakte vlak voor tijd aan alle onzekerheid in het stadion een einde. Hij maakte na vele pogingen zijn eerste vrije trap in dienst van Ajax. De man die vorige maand nog werd uitgefloten door het eigen publiek hoorde nu zijn naam door het stadion klinken.

Volledig scherm
© anp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

Ryan Koolwijk wordt vervangen door Dogucan Haspolat

David Neres wordt vervangen door Carel Eiting

GOAL! 3-1 Ajax! Doelpunt Hakim Ziyech. De wedstrijd is beslist. Ziyech plaatst via een direct genomen vrije trap de bal mooi in de hoek. Zwarthoed is kansloos.

Volledig scherm
© Pro Shots

Gele kaart Mike van Duinen

Prima aanval van Excelsior. Uiteindelijk kan invaller Messaoud bij de eerste paal koppen. Zijn kopbal gaat net naast.

Frenkie de Jong vindt Neres, die weer een prima voorzet geeft. De inkomende Van de Beek schiet echter hoog over.

Ziyech neemt de bal vanaf zo'n 25 meter ineens. Zwarthoed staat op de juiste plek en vangt op.

Mooie pass van Ziyech op Neres, die voor het Excelsior-doel net niet bij de bal kan.

Excelsior-doelman Theo Zwarthoed keerde geen van de laatste 14 penalty's die hij tegen kreeg in de eredivisie. De laatste keer dat een strafschop tegen Zwarthoed er niet in ging in de Eredivisie was op 16 maart 2003, toen hij redde op een inzet van Dirk Kuyt (2-0 thuisoverwinning met AZ op FC Utrecht).

Kevin Vermeulen wordt vervangen door Zakaria El Azzouzi

Anouar Hadouir wordt vervangen door Ali Messaoud

Siem de Jong wordt vervangen door Deyovaisio Zeefuik

Ziyech op Dolberg, die uit de draai uithaalt. Zijn pegel gaat maar net naast.

Ajax wil maar al te graag de voorsprong uitbreiden en zet Excelsior vast. Dijks heeft alle tijd om een voorzet te geven, maar raakt een Excelsior-speler.

Ziyech gaat langs twee tegenstanders, trekt naar binnen en haalt uit. Zijn schot gaat maar net naast.

Kasper Dolberg (12 goals) en Lasse Schöne (12 goals) zijn nu samen clubtopscorer van Ajax in de eredivisie in dit kalenderjaar.

Na balverlies van Ziyech is Exelsior weg met drie man. Maar Caenepeel speelt een medespeler verkeerd aan. Weg kans.

Gele kaart Jordy de Wijs

GOAL! 2-1 Ajax! Kasper Dolberg benut strafschop. Faik maakt na een voorzet van Ziyech hands. Dolberg schiet hard raak vanaf de stip en brengt Ajax weer op voorsprong.

Volledig scherm
© Pro Shots
laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
1
5
Rode kaarten
0
0
Balbezit
70%
30%
Strafschoppen
1
0
Hoekschoppen
7
1
Vrije trappen
13
14
Overtredingen
11
13
Buitenspel
3
1
Schoten op paal / lat
1
0
Schoten op doel
7
3
Gered door de doelman
2
4
Schoten naast
13
4
Terug naar boven

Opstelling

4-3-3
4-2-1-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven