Volledig scherm
Het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. © EPA

Ajax 'not amused' met besluit KNVB

Bond houdt voet bij stukAjax is niet blij met het besluit van de KNVB dat de bekerwedstrijd Scheveningen-Ajax volgende week woensdag definitief in het stadion van ADO Den Haag gespeeld moet worden.

De Amsterdamse club mag uit veiligheidsoverwegingen geen supporters meenemen naar de wedstrijd. De gemeente Den Haag bepaalde eerder dat de bekerwedstrijd niet op het amateurcomplex van Scheveningen gespeeld mocht worden. Ajax laat weten ‘not amused’ te zijn over de gang van zaken.

Quote

De KNVB zegt de situatie wel te betreuren.

Burgemeester Pauline Krikke van de gemeente Den Haag verbood het duel in eerste instantie om veiligheidsredenen. Met een verplaatsing naar het Cars Jeans Stadion van ADO werd alsnog een oplossing gevonden, maar de burgemeester stelde als voorwaarde dat Ajax geen supporters mee mag nemen.

Ajax tekende meteen 
bezwaar aan omdat de club 'bij geen enkel vooroverleg betrokken is geweest'. Volgens de KNVB is dat echter niet nodig. ,,Indien een wedstrijd in het toernooi om de KNVB beker van overheidswege wordt verboden, is het de thuisspelende club volgens het bekerreglement toegestaan de wedstrijd op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip op alternatief terrein te spelen", staat in een verklaring.

,,Het bekerreglement voorziet er eveneens in dat de verantwoordelijke burgemeester bevoegd is nadere voorwaarden te stellen aan de veiligheidsorganisatie van de wedstrijd op neutraal terrein. In dit geval bepaalde de burgemeester van de gemeente Den Haag dat het bekerduel zal worden gespeeld onder de voorwaarde dat in het Cars Jeans Stadion geen supporters van Ajax zullen worden toegelaten."

Ajax gaat morgen de reglementen bekijken en daarna bespreken welke acties nog mogelijk zijn om het besluit te doen keren. Supporters van Ajax lieten afgelopen zaterdag tijdens Ajax-PEC Zwolle middels spandoeken al weten het besluit van de gemeente Den Haag belachelijk te vinden. Een deel van de fans wil zondag bij het stadhuis in Den Haag protesteren. Die dag staat de competitiewedstrijd ADO-Ajax op het programma. Ook daar zijn Ajax-fans, net zoals de afgelopen jaren, niet welkom.

Betreuren

De KNVB zegt de situatie wel te betreuren en wil op korte termijn met alle partijen om de tafel gaan zitten om een herhaling in de toekomst te voorkomen.

Ajax-fans lieten eerder al weten woedend te zijn en zondag rond de uitwedstrijd van hun club bij ADO te willen gaan demonstreren bij het stadhuis in Den Haag. ADO en Ajax spelen overigens al jaren hun onderlinge duels zonder fans van de bezoekende club. Die maatregel is genomen nadat hooligans van Ajax in 2006 een honk van ADO fans gewelddadig binnenvielen.

De bekerwedstrijd tussen Scheveningen en Ajax begint volgende week woensdag om 18.30 uur.