Volledig scherm
© epa

Ajax ontsnapt bij FC Twente aan nederlaag

UpdateMet passie en strijd heeft FC Twente zaterdag Ajax op een gelijkspel gehouden. Het vernieuwde elftal van interim-trainer René Hake verraste de bezoekers uit de hoofdstad tot twee keer toe na een slim genomen hoekschop, maar ontbrak het in de slotfase aan kracht om de voorsprong van 2-0 te verdedigen. Daardoor pakte de ongeslagen koploper nog een puntje in Enschede (2-2).

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Het gelijkspel was toch een opsteker voor Hake, de tijdelijke vervanger van de ontslagen Alfred Schreuder. De doorgeschoven assistent-coach schuwde geen rigoureuze beslissingen. Zo durfde hij het aan doelman Nick Marsman te passeren voor Joël Drommel. Het achttienjarige talent draagt pas vier jaar keepershandschoenen. Daarvoor was hij nog veldspeler bij Almere City. Jerson Cabral heeft na de trainerswissel ook weer toekomst. Hij mocht afgelopen zomer nog vertrekken, maar startte tegen Ajax als rechtsbuiten.

FC Twente voetbalde onder de interim-trainer zoals het publiek dat wil. De fans zagen de smeekbede om passie en strijd verhoord. Meegenomen was ook dat Ajax de openingstreffer al snel cadeau gaf. Hakim Ziyech mocht na twintig minuten een hoekschop nemen en vond met een lage trap de vrijstaande Felipe Gutiérrez. De Chileen had alle tijd om doelman Jasper Cillessen voor het eerst dit seizoen in de eredivisie te passeren. Ook de tweede treffer even na rust kwam voort uit een hoekschop. De spelers van Ajax zagen te laat dat Cabral en Ziyech snel een corner namen. Daarna kreeg Nemanja Gudelj de bal op zijn arm, wat de thuisclub een strafschop opleverde. Ziyech fopte doelman Cillessen op een manier waarmee de Tsjech Antonin Panenka eeuwige roem vergaarde.

Ajax slaagde er lang onvoldoende in de debuterende doelman Drommel te testen. Dat kwam onder meer omdat Arek Milik zich als spits niet kon onderscheiden. Trainer Frank de Boer verloor na de tweede treffer van FC Twente zijn geduld met de Pool. Hij wisselde hem voor Viktor Fischer en posteerde middenvelder Davy Klaassen in de punt van de aanval. Fischer stond negen minuten op het veld toen hij op aangeven van Riechedly Bazoer voor 2-1 zorgde. FC Twente wankelde na die treffer en zag Drommel zijn eerste foutjes van de wedstrijd maken. De keeper ontsnapte aanvankelijk, maar dook na 82 minuten wild richting de benen van de ingevallen Yaya Sanogo, die gretig naar de grond ging. Gudelj behoedde Ajax vanaf elf meter voor een dreigende nederlaag.

Volledig scherm
© anp
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement