Ajax pakt punt bij Benfica en zet grote stap richting CL-overwintering

Ajax heeft een reuzenstap gezet op weg naar overwintering in de Champions League. In Lissabon sloeg het een aanval van Benfica af: 1-1. Uit bij AEK kan Ajax over drie weken de tweede ronde definitief veilig stellen.

Door Daniël Dwarswaard

Wat een ontlading bij André Onana. Eerst de schlemiel van de avond en in de laatste seconde van de wedstrijd de redder in nood. Spelers van Ajax bespringen de keeper als hij de heilige 1-1 met een topredding veilig stelt. Terwijl de witte zakdoekjes in het Estadio da Luz wapperen en de fans van Benfica het vertrek van trainer Rui Vitoria eisen, vieren de Ajacieden feest met de 3250 meegereisde supporters uit Nederland.

Ajax zet een gigantische stap richting de tweede ronde van de Champions League. Over drie weken moet de klus definitief geklaard worden in Athene tegen AEK. Maar dat de Amsterdammers de aanval van Benfica hebben afgeslagen is goud waard. Benfica moet namelijk de volgende wedstrijd in München winnen om in leven te blijven.

Volledig scherm
© REUTERS

Aanvankelijk ziet het er helemaal niet zo goed uit voor Ajax. Het publiek van Benfica begint net te fluiten uit onvrede omdat Ajax de bal de eerste twintig minuten vrij dominant rondspeelt, als Onana de Portugezen op het juiste spoor zet. De doelman verschaft zichzelf te veel tijd en kapt een tegenstander nog maar net uit. Om de bal vervolgens paniekerig de bal over de zijlijn te schieten. Door een soort misplaatst compensatiegedrag wil Onana die inworp onderscheppen, maar tast volledig mis. Benfica-spits Jonas profiteert genadeloos.

Onnodig tegendoelpunt

Een totaal onnodig doelpunt omdat Benfica daarvoor nauwelijks gevaarlijk is. Wie een kolkend Estadio da Luz verwacht, heeft het mis. Dat de club drie wedstrijden op rij heeft verloren, is terug te zien in het stadion dat matig gevuld is. Een storm van Benfica dat voor de laatste kans vecht? Het valt allemaal reuze mee.

Maar ja, als Ajax zelf een handje helpt, slaat dat gevoel natuurlijk snel om. Het heeft ook zijn weerslag op de ploeg van Erik ten Hag zelf die zichtbaar een opdondertje krijgt van de tegengoal. Precies dat gevoel is na de gelijkmaker in de zestigste minuut juist weer verdwenen. Ziyech vindt met een splijtende pass Tadic die de bal na een goede actie perfect binnenfrommelt. Nu is het Ajax weer dat opleeft. De gelijkmaker wordt lang en uitgebreid gevierd met heel het team. Alsof ze willen uitstralen: deze comfortabele uitgangspositie gaan we niet meer uit handen geven.

Ten Hag vertrouwt tegen Benfica weer op het recept dat eerder deze Champions League ook werkt in de uitwedstrijd tegen Bayern München (1-1). Dus met Dusan Tadic als valse spits met Donny van de Beek, David Neres en Hakim Ziyech om hem heen spelend. Die keuze zorgt ervoor dat centrumspitsen Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar naast elkaar op de bank zitten.

Opluchting

Zij zien dat de Portugezen doen waar ze zo goed in zijn. Bij elk contact, zwaar of licht, gaan de spelers van Benfica naar de grond. Maar dat kunnen ze zich het laatste halfuur na die belangrijke 1-1 niet meer permitteren.

Het punt voelt als een overwinning voor Ajax dat een enorme stap zet op weg naar het heilige doel. Met nog twee poulewedstrijden te gaan heeft Ajax een voorspong van vier punten op Benfica en ook nog eens een beter onderling resultaat. Alle Ajacieden verlaten met de borst vooruit de Portugese hoofdstad. Vooral bij Onana zal de opluchting overheersen.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images