Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Ajax: steenrijk, toch armoedig

ColumnAD-columnist Sjoerd Mossou over de hooghartigheid bij Ajax. 'Ze zijn het clipje letterlijk gaan nemen: heilig gelovend dat ze uniek zijn - en de beste.'

Het filmpje ‘Dear Europe. We are back’ duurt één minuut en vijf seconden. Op YouTube zie je in een oogopslag wanneer het is geplaatst, altijd handig: drie maanden geleden.

Drie. Maanden.

Ik zag het filmpje voor het eerst op een drijvend terras in Stockholm, de zon scheen, er hing een fijn soort verwachting in de lucht. Eerste indruk: schitterend filmpje. Lekkere tekst. Vette voice-over. Goede muziek. Mooie beelden. Gelikte montage. Kekke filter.

Het filmpje was zo vakkundig gemaakt, dat het woord ‘hoogmoed’ niet gelijk in je opkwam, hooguit bij de meest verstokte haters. Letterlijk gezien was het over de top natuurlijk, maar het clipje deed recht aan het Ajax van vroeger en het Ajax van nu, althans: dat van drie maanden geleden.

Jong, eigenwijs, anders, creatief, zelfbewust, avontuurlijk.

Maar kijk nu eens. Alles is weg. Alles is stuk. Alles heeft een andere lading. Alles is veranderd. Op de voorpagina van dit sportkatern stond vorige week alvast de titel voor een nog te maken Ajax-filmpje: ‘Terug bij af.’

Eerlijk is eerlijk, ze doen het bij Ajax nog steeds ‘anders’. Ze doen het nog steeds ‘op hun eigen manier’. De trainer die verantwoordelijk was voor het succes, vonden ze net iets te eigenwijs. Was toch een buitenstaander hè, Peter Bosz, met dat boertje van een assistent naast hem: Hendrie Krüzen. Die viel met al zijn droge nuchterheid toch niet serieus te nemen? Ha-ha. Hendrie Krüzen. Wij zijn Ajax, mensen. Wij zijn de besten.