Volledig scherm
Erik ten Hag. © ProShots

Ajax wil Ten Hag na feestdagen presenteren

Ajax hoopt Erik ten Hag na de feestdagen als nieuwe hoofdtrainer te presenteren. Marc Overmars, directeur voetbalzaken van de Amsterdamse club, wil met FC Utrecht snel een akkoord over een afkoopsom voor de coach bereiken.

De 47-jarige Ten Hag moet de opvolger worden van Marcel Keizer, die donderdag na nog geen half jaar werd ontslagen. De Tukker kijkt uit naar een nieuwe uitdaging. ,,Wie zou dat niet willen", reageerde de trainer. ,,Erik ten Hag zou dat ook een geweldige uitdaging vinden. Ajax is een aansprekende club, de meest fascinerende club in Nederland. Natuurlijk wil je daar heen."

Keizer moest volgens algemeen directeur Edwin van der Sar wijken omdat de leiding bij Ajax niet het vertrouwen meer had dat hij de club naar het gevraagde niveau zou brengen. De nummer twee van de eredivisie werd dit seizoen uitgeschakeld in de voorronden van de Champions League en Europa League en verloor woensdag van FC Twente in de KNVB-beker.

Niet alleen Keizer draagt verantwoordelijkheid voor de tegenvallende eerste helft van het seizoen van Ajax. Zo heeft Overmars ook onvoldoende gereageerd op het vertrek van dragende spelers als Davinson Sánchez, Davy Klaassen en Bertrand Traoré. Hij hoopt de selectie in de winterstop verder te versterken. Veel spelers van Ajax zijn ook nog steeds erg aangeslagen over het drama rond Abdelhak Nouri, die in de voorbereiding van het seizoen een hartstilstand kreeg en nooit meer zal voetballen.

Voor veel voetballers van Ajax kwam het ontslag van Keizer als een verrassing. Zij waren graag met de coach verder gegaan. ,,Hij verraste me en ik schrok er ook wel een beetje van'', bekende aanvoerder Joël Veltman. ,,Ik was eigenlijk zo verrast toen Van der Sar mij belde dat ik na het gesprek nog vragen had. Ja, die ga ik ook nog wel stellen. Maar het is niet zo dat zij dan nog van hun besluit terugkomen. Natuurlijk hebben we dit seizoen meer dieptepunten dan hoogtepunten beleefd. Maar dat had ook oorzaken. Ik denk dat Marcel hier in een paar maanden meer heeft meegemaakt dan sommige trainers in vijf jaar.''

Bij FC Utrecht is Jean-Paul de Jong de topkandidaat om Ten Hag te vervangen. Hij is nu assistent-trainer van het eerste elftal de club uit de Domstad.

  1. ‘Ik verwacht een ruime overwinning voor PSV, maar geen 10-0 hoor’
    AFTELLEN NAAR PSV-FEYENOORD

    ‘Ik verwacht een ruime overwin­ning voor PSV, maar geen 10-0 hoor’

    PSV – Feyenoord is op voorhand een boeiende wedstrijd. PSV strijdt met Ajax om de titel. En Feyenoord wil de derde plaats vasthouden, want AZ hijgt in de nek. Ook interessant: drie dagen later speelt Feyenoord de bekerkraker tegen Ajax. In deze korte rubriek blikken bekende Nederlanders vooruit, zowel van binnen als van buiten de voetbalwereld. Vandaag: misdaadverslaggever én PSV-supporter John van den Heuvel.