Volledig scherm
De spelers van Ajax na de winst van de Johan Cruijff Schaal. © Pim Ras Fotografie

‘Ajax wint de titel op negentig procent ook wel’

AftellenDe eredivisie begint vanavond weer. Tot die dag vragen we elke dag een voetbalprominent naar zijn voorspellingen. Deel 5: Jan van Halst. Voetbalanalyticus van het eerste uur, Piero-prominent en vroeger een noeste werker op het middenveld bij Ajax en FC Twente.

Welke club wordt kampioen?
,,Ik ben niet origineel als ik zeg dat Ajax dat wordt. Wat ze nog van de titel af kan houden is hoogstens zelfoverschatting of arrogantie. Dat ze wedstrijden ingaan op tachtig procent. Maar op negentig procent winnen ze de titel ook wel. PSV is zo op het oog alleen maar zwakker geworden dit seizoen. En als Lozano en Bergwijn vertrekken wordt het daar nog zweten qua creativiteit. Ik zie geen club nog tussen Ajax en PSV komen hoor. Dat niet.”

Welke club kan verrassen?
,,FC Utrecht heeft een goed fundament gelegd lijkt me. En vooral met John van den Brom als trainer. Die heeft het bij AZ heel goed gedaan. Daar verdient hij echt complimenten voor. Met Adrian Dalmau hebben ze daar nu een echte afmaker. Cyriel Dessers zat daar toch echt op een dood spoor. Of FC Twente nog kan verrassen? Ik schat in: een keurige plek in de middenmoot. Ze hebben veel aankopen gedaan, Ik moet nog kijken hoe dat gaat uitpakken.”

(Het gesprek was opgenomen vóór de dramatische uitschakeling van FC Utrecht tegen het Bosnische Zrinjski Mostar in de voorronde van de Europa League. Van Halst op de app donderdagavond: ‘Nee, ik blijf bij Utrecht. Nu moet ik ook staan voor mijn voorspelling.’)

Welke club degradeert?
,,Ik denk toch wel RKC want die hebben simpelweg te weinig kwaliteit. Ik heb ze vorig seizoen een paar keer aan het werk gezien en ik heb daar toch het idee dat ze een soort van per ongeluk zijn gepromoveerd. En weet je wat het nadeel is? Ik ben voor echt gras hoor. Maar ze hadden zo’n slechte kunstgrasmat. Daar konden ze nog weleens punten op halen. Zoals Emmen dat afgelopen seizoen heeft gedaan. Toch een voordeeltje. Met Emmen hebben we trouwens de tweede degradant te pakken. Die gaan het nu toch wel moeilijk krijgen denk ik. Ik schat ze net iets minder in dan Fortuna. Terwijl Sparta een heel goede voorbereiding heeft gedraaid.”

Wie wordt er kampioen van de Keuken Kampioen Divisie?
,,Dan houd ik het toch op NAC. Ze hebben daar die spits van TOP Oss gehaald. Huseyin Dogan. Goede zet denk ik. In de eerste divisie is het zaak om een zo rustig mogelijke coach te hebben. Zoals Emmen toen met Dick Lukkien en zoals afgelopen jaar bij RKC met Fred Grim. Op dat niveau moet je gewoon niet veel gekke dingen doen, dan kan je eind komen. Ruud Brood is voor NAC zo’n rustige coach.”

Volledig scherm
Jan van Halst. © ANP