Volledig scherm
Donny van de Beek. © ANP Pro Shots

Ajax wint zonder gepasseerde aanvoerder Veltman

Ajax heeft de thuiswedstijd tegen Heerenveen met 4-1 gewonnen en staat nu zeven punten achter koploper PSV. Ajax verzuimde om de wedstrijd, waarin het alleen een kwartier na rust overtuigend speelde, al direct na de pauze te beslissen. Klaas-Jan Huntelaar miste twee opgelegde kansen.

Door Daniël Dwarswaard

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Uiteindelijk was het Nicolas Tagliafico die na een uur Ajax op een 2-1 voorsprong zette. Ook daarna hadden de Amsterdammers nog kansen om de zege veilig te stellen. Maar omdat de beslissende 3-1 lang uitbleef, mocht Heerenveen blijven hopen op een stunt. Donny van de Beek maakte echter vlak voor tijd een einde aan de Amsterdamse onzekerheid. In de blessuretijd maakte David Neres ook nog de 4-1.

Ten Hag had opvallend genoeg geen plek voor zijn aanvoerder Joël Veltman die net als de meeste andere Ajacieden vorige week slecht speelde. Voor Veltman de tweede harde tik in een week tijd. De nieuwe bondscoach Ronald Koeman nam hem namelijk ook al niet op in de voorlopige selectie van Oranje. Daar kwam de reservebeurt bij Ajax dus nog eens bij. Dat Veltman captain is, speelt voor Ten Hag blijkbaar geen rol in zijn keuze. De Deen Rasmus Kristensen speelde op Veltmans plek als rechtsback.

Volledig scherm
© Foto: SCS/Sander Chamid

Door de afwezigheid van Veltman droeg de 18-jarige Matthijs de Ligt de aanvoerdersband. Dus niet de ervaren Lasse Schöne of Huntelaar, maar De Ligt als jonge leider van het elftal. De centrale verdediger deed wat dat betreft precies wat hij moest doen. Na een halfuur onderschepte hij zelf een bal om vervolgens op aangeven van Hakim Ziyech de 1-0 binnen te koppen.

Nog geen minuut later was die voorsprong alweer teniet gedaan na een prachtig doelpunt van Martin Ødegaard. De toch al tamme sfeer op de tribunes sloeg daarom om in nog meer chagrijn. De F-side had tijdens de eerste minuten van de wedstrijd met een serie spandoeken nog hun ongenoegen geuit over het gevoerde beleid van de club. Want ook na de overwinning op Heerenveen is de landstitel, ondanks de flater van PSV tegen Willem II, met zeven punten achterstand nog ver uit zicht.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots
Volledig scherm
© ANP Pro Shots