Sparta en Feyenoord zouden komend weekend tegen elkaar spelen.
Volledig scherm
Sparta en Feyenoord zouden komend weekend tegen elkaar spelen. © Pim Ras Fotografie

Alle sportwedstrijden in Nederland deze maand afgelast

Vanwege het coronavirus zijn alle sportwedstrijden in Nederland deze maand afgelast. Het is één van de drastische maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd. 

Op een persconferentie heeft minister-president Mark Rutte vanmiddag laten weten dat er tot en met 31 maart een streep gaat door alle evenementen met meer dan honderd personen. Dat geldt dus ook voor voetbalwedstrijden in de eredivisie, Keuken Kampioen Divisie én al het amateurvoetbal. 

De KNVB adviseert amateurclubs om alle activiteiten - dus ook trainingen en oefenduels - op te schorten. De voetbalbond kwam gisteren nog met het nieuws dat er buiten Noord-Brabant nog gewoon kon worden gevoetbald. Een dag eerder was al wel aangekondigd dat de wedstrijden in Noord-Brabant niet werden uitgesteld. 

De drastische maatregelen betekenen onder meer dat alle duels in de eredivisie en de eerste divisie tot eind deze maand niet doorgaan. De klassieker Feyenoord - Ajax (22 maart) moet dus worden uitgesteld. Hetzelfde geldt voor de oefentinterlands tussen het Nederlands elftal en de Verenigde Staten (26 maart) en Spanje (29 maart).  Ook de jeugdinterlands zijn van de baan.

,,We hebben steeds op nadrukkelijk verzoek van de overheid hun beleid gevolgd en dat is op dit moment niet anders‘’, laat Eric Gudde, directeur betaald voetbal KNVB, in een statement weten. ,,Uiteraard staat veiligheid en gezondheid bij alle betrokkenen bovenaan. Deze maatregelen brengen voor de voetbalwereld echter ook grote organisatorische, sportieve en financiële uitdagingen met zich mee. In de toekomst zal de voetbalsector een beroep moeten doen op de hulp van de overheid en autoriteiten om de organisatorische kwesties, maatschappelijke effecten en economische uitdagingen voor de gehele sector te kunnen ondervangen. We gaan te zijner tijd hier met alle partijen graag het gesprek over aan.”

De KNVB brengt de komende tijd in kaart wanneer de uitgestelde wedstrijden kunnen worden ingehaald. Bij voorkeur mét publiek.

Geen amateurvoetbal

Alle wedstrijden van veld- en zaalvoetbalverenigingen gaan tot en met 31 maart niet door. ,,Wij adviseren alle amateurverenigingen om ook geen trainingen, oefenwedstrijden of andere grote bijeenkomsten te organiseren‘’, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB. ,,We hopen op begrip voor dit lastige besluit en de medewerking van alle clubs om gezamenlijk de competities tot een goed einde te brengen. De komende periode gaan we nadenken over een goede oplossing voor ons amateurvoetbal.”

Afgelaste eredivisiespeelrondes

Speelronde 27:
ADO Den Haag - Fortuna Sittard
Willem II - SC Heerenveen
PEC Zwolle - Heracles Almelo
PSV - FC Emmen
FC Utrecht - Vitesse
Sparta Rotterdam - Feyenoord
Ajax - FC Twente
RKC Waalwijk - FC Groningen
VVV-Venlo - AZ

Speelronde 28:
Heracles Almelo - Sparta Rotterdam
FC Twente - ADO Den Haag
PEC Zwolle - VVV-Venlo
Vitesse - Willem II
SC Heerenveen - RKC Waalwijk
Fortuna Sittard - PSV
FC Emmen - FC Utrecht
Feyenoord - Ajax
FC Groningen - AZ