Volledig scherm
© AD

Als FC Twente iets nodig heeft, dan is het een mes op de keel

Quote

U mag onze KNVB-directeur natuurlijk een enorme lul vinden, maar denkt u nu werkelijk dat de voetbal­bond het slecht voor heeft met FC Twente?

Volledig scherm
© AD

Volgens Bert van Oostveen heeft FC Twente niet alleen Harry Houdini nodig, maar ook nog Hans Klok. Het was jammer dat hij good old Hansje Kazán onvermeld liet, mijn favoriete goochelaar aller tijden, maar gelukkig maakte Bert dat goed met nóg een paar stevige oneliners.

Het was bij Twente niet vijf voor twaalf, zei Van Oostveen, maar twee óver twaalf. Het lijk lag niet alleen voor de kist, nee, nee; de begrafenis was al besteld. Trouwens, er was niet zozeer één lijk uit de kast gevallen, maar 'een compleet massagraf'. En zo ging het nog wel even door, alsof Van Oostveen een avond lang op de meest lugubere, afschrikwekkende metaforen had zitten studeren.

Toen ik het las, dacht ik: tsjongejonge. Als in: tsjongejonge, wat doorzichtig. Bert van Oostveen wilde hier overduidelijk de boel op scherp zetten, in een ultieme poging om die Twente luchtfietsers en koekenbakkers nou eindelijk eens écht het mes op de keel te zetten.

Hij sloeg daar enigszins in door, vond ik. Bert ging een beetje over the top met al zijn lijken en massagraven en begrafenissen en weet-ik-veel, maar hé: het doel heiligt natuurlijk de middelen. FC Twente moet gered worden, desnoods met (hier volgt nog een metafoortje) gestrekt been en de noppen vooruit.

Maar veel mensen werden juist heel boos op Bert van Oostveen. Ze doorzagen de erg doorzichtige strategie niet, blijkbaar. Ze vonden het misplaatst en gemeen en overdreven en schan-da-lig. Johan Derksen bijvoorbeeld beschermde liever Joop Munsterman nog een keertje, zijn trouwe vriend, en één van zijn laatste bronnen in de voetbalwereld.

Welnu, lieve mensen, om maar eens een oud-Hollands gezegde uit de kast te trekken: 'Don't shoot the messenger' (ook niet als die Bert van Oostveen heet). U mag onze KNVB-directeur natuurlijk een enorme lul vinden, maar denkt u nu werkelijk dat de voetbalbond het slecht voor heeft met FC Twente, het Oost-Nederlandse voetbalbolwerk?

Een club met een brede regionale achterban en een enorm draagvlak? Met potentieel pakweg 30.000 toeschouwers? Natuurlijk bestaat er stiekem heel veel leedvermaak over de ineenstorting van FC Twente, bij concurrerende clubs vooral. Feyenoord, SC Heerenveen, Heracles Almelo, PEC Zwolle, FC Groningen. Direct of indirect zijn ze jarenlang genaaid door de Twentse grootheidswaanzinnigen.

Zij lachen in hun vuistje. Ze ruiken bloed nu - en potentiële nieuwe sponsors. Klopt, de KNVB voelt zich ook misleid door FC Twente, en al helemaal door Joop Munsterman en Aldo van der Laan. Maar dat 'het Nederlandse voetbal' gebaat is bij een gezond FC Twente, lijkt me nogal wiedes. Een open deur. Dat snapt elke halve zool.

Als FC Twente in deze fase nou iets nodig heeft, dan is het wel een opzichtig mes op de keel. Heeft u die halfslachtige persconferentie gezien, eerder deze week in Enschede?

Ze wilden nog net de vlag niet buiten hangen. Ze hadden - heel stoer en daadkrachtig - de directeur op een zijspoor gezet, keurig zoals dat in een rapport was aanbevolen. Het was nog even doorbijten allemaal, maar de operatie was bijna geslaagd, en het ging nu allemaal écht de goede kant op.

Zag u Joop Munsterman een paar dagen later het slachtoffer uithangen? Hoorde u hem piepen hoe 'emotioneel' het allemaal wel niet was? Joop wilde heus wel een crediteurenakkoordje ondertekenen, maar hij wachtte op initiatief van FC Twente, en - ach wee - dat kwam maar niet.

Exact. En precies daarom hebben ze in Tukkerland een gemene boze boeman nodig, die bij alle hoofdrolspelers een vat buskruit in hun reet steekt. Het gaat om FC Twente, verder om helemaal niets of niemand. Snap dat dan.