Als je Van Basten hoort, vraag je je af wie de baas is bij Oranje

Wilfred Genee, columnist van AD Sportwereld.
Volledig scherm
Wilfred Genee, columnist van AD Sportwereld. © AD Sportwereld
Quote

Dus weet Ziyech ook dat hij met zijn teksten Van Basten op de kast kan krijgen.

Best grappig dat Marco van Basten juist op nationale pannekoekendag de zaakwaarnemers van Ziyech en Tannane voor 'koekenbakkers' uitmaakte. Nota bene in de krant die hij het meeste haat. Dan moet het diep zitten.

Er school een bepaalde ironie in het feit dat de man die zelf zo uit zijn evenwicht is geraakt door een dergelijke verwensing dit nu gebruikte om zijn onvrede duidelijk te maken over zaakwaarnemers als zijn oude assistent Rob Witschge. Dat hij beide spelers ook nog als 'domme jongens' wegzette, maakte zijn venijn zo mogelijk nog groter.

Daarmee speelde hij zijn criticasters en zeker Ziyech precies in de kaart. Het opmerkelijke van de spelverdeler van Twente is namelijk dat hij bijna nergens met zijn gezicht voor een camera verschijnt, maar zo nu en dan een momentje kiest om een beeldvorming te creëren over zijn bijna gedwongen keuze voor Marokko.

Daarbij slim inspelend op het sentiment onder veel deskundigen dat het spijtig het is dat hij niet voor oranje heeft gekozen. Zeker nu hij dit seizoen op knappe wijze FC Twente bij de hand neemt. Natuurlijk had Danny Blind het handiger kunnen aanpakken en heeft hij zich wellicht verkeken op het talent van Ziyech, maar tegelijk is het  raar dat iemand die iets zo graag  wil, zo gemakkelijk een andere keuze maakt.

Met enig vertrouwen in eigen kunnen was de selectie voor Ziyech er absoluut binnen afzienbare tijd gekomen. Dan is het inderdaad, zoals Van Basten terecht betoogd, nogal vreemd dat je even later "met je hart" voor Marokko kiest. Dat blijkt nu gekrenkte trots te zijn, omdat Blind je niet gebeld heeft.

Intussen lijkt dit proces steeds meer een tweestrijd tussen Ziyech en zijn oude trainer te worden. Bij SC Heerenveen liep het tussen beide heren niet soepel. Dat liet Ziyech eerder dit jaar in de Volkskrant nog weten. Zonder enige toelichting of communicatie werd hij door Van Basten teruggezet. Tegelijk heeft Ziyech daar ook kunnen zien dat Van Basten absoluut niet zo onaantastbaar is als wij met zijn allen soms denken. Niet voor niets zat deze regelmatig schuimbekkend thuis als de resultaten tegen vielen en zorgde zijn mentale kwetsbaarheid voor het einde van zijn carrière als hoofdtrainer. Dus weet Ziyech ook dat hij met zijn teksten Van Basten op de kast kan krijgen.

Zoals afgelopen vrijdag op pijnlijke wijze bleek toen Van Basten ongevraagd op de stoel van de bondscoach ging zitten. Je vraagt je af wie de baas is? Helemaal opmerkelijk was de wijze waarop Van Basten de opmerking van de RTL-verslaggever verwierp, die suggereerde dat het best handig was geweest om Ziyech een minuutje mee te laten doen, zodat hij voortaan voor oranje zou spelen.

Dat is namelijk exact wat Van Basten zelf als bondscoach met Ugur Yildirim heeft gedaan. Die had al een officiële uitnodiging van Turkije binnen, maar in een persoonlijk gesprek met Yildirim wist Van Basten hem te overtuigen om toch voor Nederland te kiezen. Om 'm na een interland nooit meer op te stellen. In al zijn emotie bereikte Van Basten vrijdag precies het tegenovergestelde van wat hij wilde bereiken. Wie is er dan een domme jongen?

  1. ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’
    Video

    ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’

    Welke spelers moeten volgend seizoen onder Roger Schmidt in de gaten worden gehouden? PSV-watcher Maarten Wijffels van AD Sportwereld denkt dat niemand nu nog is afgeschreven. ,,Hij zal straks in de voorbereiding beginnen en kijken wat hij aan boord heeft. PSV is afgelopen seizoen vierde geworden. Dat betekent dat het niet overhield met de kwaliteit. Om nu te zeggen dat er ineens een kant en klare kampioen staat, dat lijkt me wat overdreven.”