Volledig scherm
© SCS/Soenar Chamid

‘Als we ons niet kwalificeren, zijn we weer terug bij af’

De Nederlandse voetbalsters zijn het volgens Vivianne Miedema aan hun stand verplicht om zich te kwalificeren voor het WK. Als Europees kampioen wil Oranje zich volgend jaar in Frankrijk meten met mondiale toplanden als de Verenigde Staten, Japan en Duitsland. 

,,Als we ons niet kwalificeren, zijn we weer terug bij af. Dan valt alles waar we de afgelopen vier jaar zo hard aan hebben gewerkt toch een beetje weg'', zegt Miedema. ,,Het vrouwenvoetbal zit in een 'flow'. We willen op het WK dolgraag de volgende stap zetten.‘’

Vier jaar geleden maakte Miedema naam in de play-offs om een WK-ticket tegen Italië. De destijds achttienjarige spits leidde Oranje met drie doelpunten voor het eerst naar de mondiale eindronde. Op het WK 2015 in Canada konden de debuterende voetbalsters weliswaar niet zoveel indruk maken, maar het betekende wel een doorbraak bij het grote publiek. 

Volledig scherm
© Remko Kool

Het EK van vorig jaar in eigen land werd het EK van Oranje, dat onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman de titel pakte. Niet alleen Miedema, maar ook onder anderen Lieke Martens, Shanice van de Sanden en Jackie Groenen mogen zich sindsdien BN'ers noemen.

,,Vroeger was het vaak 'Miedema, Miedema, Miedema'. Als spits die doelpunten maakt, word je er al snel tussenuit gepikt. Daar heb ik mee moeten leren omgaan. Ik vind het fijn dat sinds het EK niet iedereen meer op mij is gefocust. De kwaliteit van de groep is omhoog gegaan en we hebben nu een team waarin veel meiden het verschil kunnen maken'', zegt de spits van Arsenal. ,,En al die aandacht is ook best leuk. Zodra ik op Schiphol aankom, spreekt iedereen me aan. Soms denk ik wel eens: niet weer. Maar we hebben er altijd van gedroomd om zo groot en bekend te worden. Als het dan zo is, moet je daar ook een beetje van genieten.‘’

Miedema weet echter hoe het werkt. Als Oranje zich niet plaatst voor het WK, zal de aandacht weer afnemen. ,,We zijn het aan onze stand verplicht om ons te kwalificeren. Het maakt niet uit hoe, als we het WK maar halen.'' Omdat de ploeg van Wiegman in de laatste kwalificatiewedstrijd verloor van Noorwegen, is Oranje aangewezen op de play-offs. Na de dubbele zege op Denemarken (2-0 en 2-1) vormt Zwitserland de laatste horde op weg naar Frankrijk.

De Zwitserse vrouwen missen hun grootste ster, Lara Dickenmann. De recordhoudster van haar land met 135 interlands en 53 doelpunten heeft een zware knieblessure. Aanvalster Ramona Bachmann, goed voor 45 goals in 95 interlands, is bovendien geschorst voor het eerste duel in Utrecht. ,,Wij zijn favoriet en daar komt een bepaalde druk bij kijken. Maar ook dat zijn we inmiddels wel gewend'', aldus Miedema.

Volledig scherm
© Peter Lous/Soccrates
  1. Berghuis, Linssen en Pleguezuelo blinken uit; onvoldoende voor Boadu en Stengs
    Cijfers speelronde 23

    Berghuis, Linssen en Pleguezue­lo blinken uit; onvoldoen­de voor Boadu en Stengs

    Steven Berghuis, Bryan Linssen en Julio Pleguezuelo zijn de spelers van het weekend. Pleguezuelo boekte gisteravond met FC Twente een fraaie zege op AZ en voelt zich als centrale verdediger steeds beter op zijn plaats. Hij kreeg een 8, net als Vitesse-topscorer Bryan Linssen en Feyenoord-captain Steven Berghuis. Zij waren vandaag belangrijk in de overwinningen op Heerenveen en PEC Zwolle.