Volledig scherm
© anp

'Ambtenaren snuffelden in gegevens Nederlands Elftal'

Vanuit verschillende gemeenten is gesnuffeld in de persoonsgegevens van meer dan twintig spelers, coaches en begeleiders van het Oranje dat in 2010 tweede werd op het WK. Dat gebeurde voor, tijdens en na het toernooi, blijkt uit interne documenten die De Correspondent heeft bekeken. Het is wederom een voorbeeld van het misbruik, of misplaatst gebruiken van gegevensnetwerk Suwinet, waar gemeenten persoonsgegevens uitwisselen met instanties als het UWV en DUO.

In 2010 werd gespeurd in de documenten van de selectie en staf van Oranje. Of het om misbruik ging, is niet duidelijk. Het is echter niet aannemelijk dat zij rond die tijd een uitkering aanvroegen.

Meerdere rapporten tonen aan dat gemeenteambtenaren geregeld snuffelen in persoonlijke gegevens. Gemeenten handhaven de regels rondom het netwerk niet of nauwelijks. Met Suwinet kunnen ambtenaren bepalen of een uitkeringsverzoek wordt gehonoreerd. Het netwerk bevat informatie over onder andere inkomsten, autobezit, examenresultaten en diploma's.

Het programma is alles behalve waterdicht. Zo stuurde PvdA-secretaris Jetta Klijnsma in 2013 een alarmerend rapport naar de Tweede Kamer, waaruit blijkt dat slechts vier procent van de onderzochte gemeenten aan alle veiligheidsnormen voldoet die onnodig inzicht in persoonlijke gegevens voorkomen.

Smeuïge privégegevens
In mei meldden we al dat ambtenaren zich verlekkeren aan gevoelige privégegevens van bekende Nederlanders. Ruim 140 keer vergaapten medewerkers van 13 gemeentelijke sociale diensten zich aan de alimentatiebetalingen, schulden, villa's en wagenparken van voetballers en filmsterren. Dat bleek toen uit een overzicht van de inspectie en het ministerie van Sociale Zaken, in handen van het AD.

Uit het inspectieoverzicht bleek dat ambtenaren 146 keer keken in de privédata van BN'ers. Ook zij deden dat via Suwinet. Doorgaans gebruikt een handvol ambtenaren per gemeente Suwinet om te checken of iemand een uitkering kan krijgen. Maar met zo veel smeuïge privégegevens van BN'ers binnen handbereik, ligt misbruik op de loer. Want wat is er leuker dan eens te gluren in de persoonlijke besognes van filmsterren, auto's van de stervoetballers, alimentatiekosten van aan lager wal geraakte schrijvers of het salaris van een schnabbelkoning?

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
12:15
RKC WaalwijkRKC
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
ADO Den HaagADO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
14:30
Willem IIWIL
away logo
home logo Fortuna SittardFOR
16:45
FC TwenteTWE
away logo