Volledig scherm
© Pro Shots

Arbitersbond: 'videoref' niet meer bij stadion

Om te voorkomen dat de videoscheidsrechter slachtoffer wordt van hooligans, moet die niet langer vanuit een busje bij het stadion de wedstrijd volgen, maar op afstand. De Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV), zal daar bij de KNVB op aandringen. Ze krijgt steun van voormalig toparbiter Mario van der Ende.

Gisteravond ging het in Zwolle bijna mis. Videoscheidsrechter Kevin Blom moest door de mobiele eenheid worden ontzet omdat er een dreigende situatie was ontstaan. Hij volgde de wedstrijd in een videobus pal naast het stadion, vlakbij het supporterscafé van PEC Zwolle. Fans waren het niet eens met een in hun ogen onterecht toegekende strafschop.

,,Vooropgesteld: dit had nooit mogen gebeuren", zegt BSBV-voorzitter Peter van Dongen. ,,Maar we zijn niet naïef en we weten dat een klein deel van de supporters emotioneel kan reageren. Daarom zullen we er bij de KNVB op aandringen dat de veiligheid van de videoscheidsrechter op één moet staan. Technisch is het mogelijk vanaf een andere locatie, op afstand, de wedstrijd te volgen. Het is helemaal niet nodig om dat vanuit een busje naast het stadion te doen."

Volgens Van Dongen getuigt het van 'enige naïviteit' dat ervoor is gekozen de bus met videoscheidsrechter direct naast de tribune met fanatieke PEC-fans te plaatsen.

Voormalig toparbiter Mario van der Ende is het met hem eens. "Daarom zou ik die bus mooi een eindje verderop zetten. Of vanuit een studio gaan werken. Dat moet toch mogelijk zijn?"

De KNVB laat weten het incident in Zwolle te beschouwen als een belangrijk leermoment. ,,We zitten nog in de testfase", zegt een woordvoerder. ,,Hierdoor is het nog wat voorbarig om hele studio's in te richten. Daarnaast is het voordeel van zo'n bus dat hij gemakkelijk vervoerd kan worden naar de verschillende wedstrijden." 

De inzet van een videoscheidsrechter is nieuw. Als eerste voetbalbond ter wereld experimenteert de KNVB dit seizoen tijdens het bekertoernooi met de inzet van videoscheidsrechters.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement