Volledig scherm
© AFP

Arjen Robben (35) beëindigt imposante loopbaan

 Arjen Robben stopt met voetballen. Dat heeft de voormalig international vandaag via een persbericht laten weten. Robben nam dit seizoen al afscheid bij Bayern München, maar liet aanvankelijk de optie dat hij naar een andere club zou gaan open.

Quote

Het is een beslissing waarbij hart en verstand met elkaar in botsing kwamen

Arjen Robben

In een verklaring noemde Robben het ‘zonder twijfel de moeilijkste beslissing die ik in mijn loopbaan heb moeten nemen’. ,,Een beslissing waarbij hart en verstand met elkaar in botsing kwamen”, zegt hij. ,,De liefde voor het spelletje en de overtuiging dat je nog steeds de hele wereld aankan, tegenover de realiteit dat niet altijd alles loopt zoals je zou willen en je niet meer dat jochie van 16 bent, dat nog geen idee had wat een blessure inhield. Op dit moment ben ik fit en gezond en als liefhebber van vele andere sporten wil ik dit voor de toekomst graag zo houden. Stoppen doe ik dus definitief, maar het is goed zo.”

De Bayern-legende had in zijn rijke loopbaan veel te maken met blessures. Dat leverde hem de bijna ‘de man van glas’ op. Legendarisch is zijn blessure aan een hamstring, die hij in de laatste oefenwedstrijd voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika opliep. Met fysiotherapeut Dick van Toorn werkte hij vervolgens aan een sensationeel herstel, waardoor hij toch aan het evenement kon deelnemen. ,,Ik heb 19 jaar lang geleefd voor mijn passie en geprobeerd het maximale eruit te halen. Dit vergt alleen wel een bepaalde instelling en kost uiteraard veel energie, met name als het even niet loopt zoals je wilt en je moet terugvechten na tegenslag.”

Nu is het volgens Robben tijd voor andere prioriteiten. ,,Topsporters staan bekend om hun egoïstische instelling en ik ben daar zeker geen uitzondering op geweest. Daarom wil ik vooral mijn gezin bedanken voor de onvoorwaardelijke steun, begrip en liefde. Het is tijd voor een volgend hoofdstuk en ik kijk ernaar uit om meer tijd door te brengen met mijn vrouw en kinderen en samen te genieten van al het moois dat nog voor ons ligt.”

Robben speelde voor FC Groningen, PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München. De aanvaller kwam bovendien 96 keer uit voor Oranje. Hij speelde in 2010 de finale van het wereldkampioenschap in het Soccer City van Johannesburg tegen Spanje.

Hij speelde op 10 oktober 2017 tegen Zweden zijn laatste interland. Oranje won met 2-0, dankzij twee doelpunten van Robben.

Profiel

Naam: Arjen Robben.
Geboortedatum: 23 januari 1984.
Geboorteplaats: Bedum.
Clubs: FC Groningen, PSV, Chelsea, Real Madrid, Bayern München.
Aantal interlands: 96.
Erelijst: kampioen met PSV, twee keer kampioen met Chelsea, winnaar FA Cup met Chelsea, kampioen met Real Madrid, winnaar Champions League met Bayern München, wereldkampioen voor clubs met Bayern München, acht keer kampioen met Bayern, vijf keer winnaar nationale beker met Bayern.
Robben werd in 2010 vicewereldkampioen met Oranje. Hij nam zes keer met Nederland deel aan een eindronde.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© GPD/WOLTER KOBUS
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© Pim Ras
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
Arjen Robben poseert met ontbloot bovenlijf voor AD Sportwereld in 2012. © Pim Ras Fotografie.

Een samenvatting van de carrière van Arjen Robben: