Volledig scherm
© ANP

Arne Slot gaat bij AZ niet alles 180 graden anders doen

Het was vandaag de eerste dag van Arne Slot als hoofdtrainer van AZ. Hij heeft direct duidelijke kaders gesteld om zo goed mogelijk te presteren in de kwalificatierondes voor de Europa League.

Door Nik Kok

Naast een reusachtige foto van één van zijn beroemde voorgangers stond Arne Slot vandaag voor het eerst als hoofdtrainer van AZ de media te woord. ,,Louis van Gaal is natuurlijk niet de enige grote trainer die hier heeft gewerkt. Dat zegt wel iets over de grootte van de club.”

Toch was alles ook weer niet helemaal nieuw voor Slot die de afgelopen seizoenen al als assistent werkte onder de naar FC Utrecht vertrokken hoofdtrainer John van den Brom. Wat er dan precies anders is als hoofd- in plaats van assistent-trainer? ,,Nou bijvoorbeeld dat ik de hele dag beslissingen moet nemen. Ik heb veel contact met Marcel Keizer. Hij zei het al. Je moet vijftig á zestig beslissingen op een dag nemen.” Lachend: ,,Als ik kijk naar de eerste dag dan is dat aantal nog aan de lage kant. Ze vragen van: hoe wil je dit en hoe wil je dat? Hoe vaak moet er gesproeid worden? En hoe laat trainen we morgen? Iedereen stelt vragen.”
(Artikel gaat verder onder de tweet)

AZ on Twitter

⚡️ The boys are back... 🖤 ...in perfect black! #AZ https://t.co/odU0yrinAb

Volledig scherm
Arne Slot op archiefbeeld © ANP

Maar ondanks het grote aantal vragen heeft Slot nu al duidelijke doelen gesteld aan zijn spelers. Vandaag werd duidelijk dat Mats Seuntjens, Björn Johnsen en Marko Vejinovic naar een andere club kunnen uitkijken. Vooral ook omdat Slot wil trainen met spelers die een bepaald perspectief hebben. En die was voor het drietal troebel. ,,Ik heb het hier nu twee jaar meegemaakt dat er jongens meetrainden met weinig perspectief. Dat zorgde dan voor een hoop afleiding.”

Het was volgens Slot één van de redenen dat de seizoenstart bij AZ vorig jaar in de soep viel. De club werd al in de voorronde uitgeschakeld door het Kazakse FC Kairat. In diezelfde ronde staat nu al vroeg in het jaar de tweestrijd met het Zweedse BK Häcken op het programma. Ook daarom trainde hij vandaag met een bijna volledige groep. Dus ook met de Noorse internationals Midtsjø en Svensson die onlangs nog interlands speelden. Alleen de aan de Afrika Cup deelnemende Oussama Idrissi ontbreek nog. ,,Opgeknipt in twee delen hebben de internationals 24 dagen vakantie gehad. Dat ze nu al beginnen is even wennen, maar ze snappen dat ook voor hun carrière, Europees voetbal, belangrijk is en dat het niet helpt als ze pas over tweeënhalve week komen. Dat brak met name Midtsjø vorig seizoen op. Je ziet bij hem een groot verschil met hoe hij nu binnenkomt.”

De nieuwe duidelijkheid is er, al zal je Slot niet snel horen zeggen dat hij zijn stempel wil drukken op zijn AZ. ,,Het is niet zo dat het 180 graden anders wordt hier. Ik ben een nieuwe trainer maar ook al twee jaar werkzaam hier. We hebben veel gewonnen en ik heb er toch ook twee jaar achter gestaan.”

Quote

Jordy Clasie is een type voetballer die heel dicht bij Adam Maher staat.

Arne Slot

Slot vermoedt niet dat het bij AZ op transfergebied nog heel druk gaat worden en hoopt vooral dat de huidige spelersgroep intact blijft. ,,Omdat het belangrijk is dat spelers een perspectief hebben en zich kunnen ontwikkelen. Vorig seizoen waren er teveel spelers die te weinig perspectief hadden en dat had weerslag op het trainingsniveau.”

Met één potentiële aanwinst praatte hij wel al. Een overgang van Jordy Clasie naar AZ lijkt rond te gaan komen. ,,Ik heb het met hem vooral over voetbal gehad. Wat zijn rol zou kunnen worden. Hij is een type voetballer die heel dicht bij Adam Maher staat die ons helaas heeft verlaten. Goed aan de bal en in de passing. Hij is enthousiast over een overgang maar het is uiteindelijk aan hem en de club om eruit te komen.” Van Japanse aanwinst Yukinari Sugawara heeft Slot beelden gezien. Hij moet een back-up worden voor rechtsback Svensson.