Volledig scherm

AZ bezorgt Vitesse in eigen huis eerste nederlaag van seizoen

UpdateAZ heeft Vitesse zondag in een boeiend duel (1-2) de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd. In de slotfase van het gevecht, waarin AZ voor de rust en Vitesse na de pauze het beste van het spel had, maakte Johann Berg Gudmundsson de winnende treffer voor de Alkmaarders. Vitesse behield ondanks het verlies de derde plaats in de stand.

Volledig scherm
Volledig scherm

Beide ploegen begonnen voorzichtig aan het duel. AZ was bevreesd voor spits Wilfried Bony. Andersom vermeed Vitesse elk risico om het gevaar van de na een schorsing teruggekeerde Jozy Altidore in te dammen. Op het middenveld ontspon zich al snel een interessant gevecht. Met aan Arnhemse kant het drietal Marco van Ginkel, Simon Cziommer en Theo Janssen. Met daar tegenover het Alkmaarse trio Marcus Hendriksen, Adam Maher en Viktor Elm. Een slag die AZ in de eerste helft ruim op punten won, vooral dankzij de vaardige Maher.

AZ kreeg met goed en snel uitgevoerde counters ook veruit de beste kansen. Gudmundsson, Donny Gorter en Jozy Altidore strandden evenwel op doelman Piet Velthuizen. Toch kwam AZ ruim 6 minuten voor rust verdiend op voorsprong. De volkomen vrij staande Roy Beerens kopte op aangeven van Gorter de 0-1 binnen.

Vitesse mocht vervolgens blij zijn dat die achterstand vóór het rustsignaal niet opliep. Eerst miste Altidore in kansrijke positie en daarna voorkwam Velthuizen dat Maher na een fraaie solo scoorde.

Na de pauze zat er meer vuur in het spel van Vitesse, mede door de snelheid van de ingevallen Renato Ibarra. Door zijn acties aan de rechterkant werd ook de aanvoer naar spits Bony verbeterd. Het zorgde voor gevaarlijke momenten voor het doel van AZ, maar meer dan onzuivere schoten van Tomás Kalas en Mike Havenaar leverde het aanvankelijk niet op.

Met het inbrengen van Gaël Kakuta voor de zwakke Havenaar voerde Vitesse de druk verder op. Met succes. Een kwartier voor tijd kwam de ploeg naast AZ. Marco van Ginkel knalde een voorzet van Kakuta achter doelman Esteban. In de spectaculaire slotfase probeerde Vitesse van alles om de winst naar zich toe te trekken. Het was echter AZ dat verrassend de 3 punten meepakte. Na een snel uitgevoerde counter bezorgde Gudmundsson Vitesse in de tiende competitieronde de eerste nederlaag van het seizoen.

Volledig scherm
  1. Van Hooijdonk opnieuw van grote waarde voor NAC, De Graafschap blijft koploper
    Karakteristieken

    Van Hooijdonk opnieuw van grote waarde voor NAC, De Graafschap blijft koploper

    Maandagavond was Sydney van Hooijdonk met twee treffers tegen Jong AZ de gevierde man bij NAC. In het Rat Verlegh Stadion werd de zoon van Pierre van Hooijdonk beloond voor zijn goede optreden met een basisplaats tegen mede-degradant Excelsior. De wedstrijd tussen de nummers twee en drie op de ranglijst draaide niet op het gehoopte spektakelstuk uit, maar wel op opnieuw een mooie wedstrijd voor de negentienjarige aanvaller. Het werd 2-1.

Live Voetbal

home logo FC TwenteTWE
EINDE
2-3
Heracles AlmeloHER
away logo