Volledig scherm
© anp

AZ nieuwe koploper in Eredivisie

AZ is sinds zaterdagavond de nieuwe koploper in de eredivisie. Onder supervisie van Dick Advocaat pakte de Alkmaarse club opnieuw dik verdiend de volle winst, ditmaal tegen ADO Den Haag: 2-0. Nemanja Gudelj opende in de eerste helft de score. Na de rust verdubbelde Johann Berg Gudmundsson die marge met een schitterend doelpunt.

De beste mogelijkheden in de openingsfase waren dan ook voor AZ. Gudmundsson en Nick Viergever sprongen daar slordig mee om en doelman Gino Coutinho redde bekwaam bij een schot van Roy Beerens.

ADO Den Haag stelde er aanvallend weinig tegenover. Slechts de slimme Mike van Duinen zorgde voor enig gevaar. Hij kreeg echter te weinig steun. Met name Jerson Cabral was op de linkervleugel bijna onzichtbaar. De Haagse ploeg kwam maar één keer via Mathias Gehrt serieus in de buurt van keeper Esteban.

Ondanks het betere spel duurde het tot luttele minuten voor de rust voordat AZ de score opende. Beerens brak uit op rechts, waarna middenvelder Nemanja Gudelj fraai binnen schoot. Nog geen minuut later voorkwam doelman Esteban dat ADO Den Haag tegen de verhouding in gelijk maakte. Hij pareerde knap een inzet van Van Duinen.

Ook na de rust heerste het frivole AZ. Pas na 20 minuten was dat ook terug te zien in de stand. Johann Berg Gudmundsson poeierde van grote afstand schitterend raak: 2-0. ADO Den Haag had totaal geen antwoord op het voetbal van AZ. De ploeg werkte weliswaar hard, maar slaagde er slechts zelden in veel verder te komen dan de middellijn. Alleen Tom Beugelsdijk was dicht bij een treffer. Doelman Esteban verwerkte zijn kopbal tot hoekschop.