Volledig scherm

AZ schrikt maar heel even in Friesland

AZ loot mee voor de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker. De Alkmaarse profs schrokken donderdagavond in Sneek tegen SWZ maar heel even. Dat was vlak na rust toen de Friese zondagtopklasser verrassend terugkwam tot 1-2.

De dit seizoen trefzekere Amerikaan Jozy Altidore reageerde echter onmiddellijk met twee doelpunten binnen 5 minuten: 1-4. Dat brak de weerstand van de amateurs. Johann Berg Gudmundsson scoorde ook tweemaal.

De IJslandse aanvaller maakte de openingstreffer al snel na de aftrap op het kunstgras van Sneek, de stad waar AZ-directeur Toon Gerbrands zijn voetbalschoenen al vroeg inruilde voor een succesvoller bestaan als volleyballer. Hoewel de eredivisionist het duel controleerde en domineerde, werd de eerste helft afgesloten op 0-1 en mocht 'Wit Zwart' hoop koesteren.

Na de hervatting liep Gudmundsson een voorzet van Altidore binnen voor de 0-2 en leek de beslissing goeddeels gevallen. Middenvelder Marc van der Veen liet de aanhang weinig later toch weer opveren. Hij schoot een vrije trap hard voorbij de kansloze Esteban. De vreugde op de tribunes hield amper 60 seconden aan. Altidore herstelde de marge van twee in een scrimmage en rondde vervolgens een voorzet van Adam Maher doeltreffend af.

Volledig scherm
Volledig scherm