Volledig scherm
© Soccrates
3
EINDE
0
  • Ricardo van Rhijn 37'
  • Mats Seuntjens 42'
  • Calvin Stengs 90'+1'

AZ troeft directe concurrent Utrecht af door blunderende Jensen

In de strijd om de felbegeerde vierde plek heeft AZ gisteren een belangrijke overwinning geboekt op directe concurrent FC Utrecht. Het had aan één helft goed voetbal genoeg. Bij rust stond het al 2-0 voor de Alkmaarders, mede door de blunderende Utrecht-doelman Jensen. Calvin Stengs maakte er in de extra tijd nog 3-0 van.

Door Nik Kok 

Met twee niet eens zulke harde afstandsschoten verschafte AZ zich tegen FC Utrecht al snel een prima uitgangspositie voor een fraai resultaat in de eerste wedstrijd na de winterstop. Eerst probeerde rechtsback Ricardo van Rhijn een schot vanaf rechts die met een vervelende stuit, Utrecht-doelman David Jensen te machtig werd. Het was voor de rechtsback zijn eerste doelpunt voor AZ.

En even later zag diezelfde Jensen er weer niet goed uit bij ogenschijnlijk zacht schot van AZ-spits Seuntjens die tot dat moment nog niet vaak gevaarlijk was geweest.

Maar Jensen was niet de enige Utrechter die niet goed uit de winterstop gekomen lijkt te zijn. Utrecht werd door de ploeg van de toekomstige hoofdtrainer (AZ-trainer John van den Brom is volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk werkzaam bij FC Utrecht) ver naar achteren gedwongen en kon daar vrijwel niks tegenin brengen. Ook in de tweede helft niet toen er voor de doelen van beide clubs weinig gevaar meer werd gesticht al was de 3-0 van Stengs fraai na een schitterende solo.

Volledig scherm
© Soccrates

In de rust al haalde de ontevreden trainer Dick Advocaat de zo makkelijk scorende, maar gisteren volledig anoniem spelende Nick Venema naar de kant voor Jean-Christophe Bahebeck. Ook van collega-aanvaller Gyrano Kerk werd maar weinig vernomen. De nederlaag tegen AZ betekende voor Utrecht alweer het derde verlies op een rij na een competitienederlaag tegen Ajax en een bekerdomper tegen Feyenoord.

AZ profiteerde zaterdagavond juist van de sterk spelende Adam Maher die gisteravond bezig was aan zijn beste wedstrijd sinds zijn terugkeer bij de club. Op links vocht Oussama Idrissi fraaie duels uit met Sean Klaiber. Idrissi stond aan de basis van menig AZ-gevaar.

Het zorgde ervoor dat het in de eerste seizoenshelft zo weifelend spelende AZ, de tweede seizoenshelft met enig vertrouwen tegemoet kan zien. Ook al omdat Stijn Wuytens gisteren weer eens in actie kon komen. De Belg was lang geblesseerd, speelde dit seizoen nog geen minuut en werd door AZ node gemist.

De Alkmaarders passeren Utrecht door de overwinning op de ranglijst. Beide clubs hebben nu 28 punten maar AZ heeft een iets beter doelsaldo.

AZ begint dinsdag zo met goed gemoed aan de kwartfinalewedstrijd tegen Vitesse.  

Volledig scherm
© Soccrates