BAM sleept opdracht tot vernieuwen Kuip binnen

Bouwgigant BAM gaat De Kuip vernieuwen. Feyenoord besloot de lucratieve klus in Rotterdam-Zuid te gunnen aan het bedrijf dat van het huidige stadion een voetbaltempel maakt voor 70.000 toeschouwers. De ingrijpende verbouwing van het historische gebouw zal drie voetbalseizoenen duren en kost ongeveer 200 miljoen euro.

Volledig scherm
© BAM
Quote

Dat iedereen bij Feyenoord er achter staat, geeft een enorme boost

BAM-directeur Marc de Vreede
Volledig scherm
© BAM

Volgens een woordvoerder van de drie 'wijze Feyenoord-mannen' die de knoop doorhakten, wordt de keuze voor BAM gesteund door alle geledingen binnen Feyenoord. 'Dit is een unanieme beslissing,' zegt hij. 'We gaan de komende 6 maanden exclusief met BAM onderhandelen om het plan verder uit te werken.'

In het winnende voorstel wordt het stadion vergroot door de tweede ring te verhogen. BAM sloopt het oude Maasgebouw, maar zet daar een nieuwe pand voor terug, plus nog eenzelfde soort gebouw aan de kant van het NS-station: het Olympiagebouw.

Ook popconcerten weer mogelijk
Een ingenieus 'tentdak' kan worden gesloten, zodat ook popconcerten weer mogelijk zijn. BAM is een gerenommeerde stadionbouwer die wereldwijd al tweehonderd exemplaren op zijn naam heeft staan. Mede dankzij zes financiers wist de bouwer al vrij snel het benodigde budget van 200 miljoen euro op tafel te leggen. 

Daarnaast is er voor 15 miljoen euro financiering mogelijk voor een nieuwe trainingsaccommodatie voor Feyenoord, een complex voor de jeugd én de sportclub Feyenoord op Varkenoord. Directeur Marc de Vreede van BAM Utiliteitsbouw is dolblij met het binnenhalen van deze prestigieuze opdracht in de Maasstad.

'Een enorme boost'
'Dat iedereen bij Feyenoord er achter staat, geeft een enorme boost,' juicht hij. 'We zijn ongekend blij met het vertrouwen.' Het uitgangspunt is dat door de komst van een groter, multifunctioneel stadion het spelersbudget van Feyenoord op den duur zal verdubbelen, en de Rotterdamse club daarmee een toppositie in de Nederlandse competitie verwerft en hoge ogen gooit op het Europese podium.

Treurnis is er bij de stichting Red de Kuip, die ook het stadion wilde verbouwen, maar dan door er een derde ring op te zetten. 'We leggen ons neer bij de beslissing en willen BAM van harte feliciteren,' luidt haar reactie.

Lees meer over de vernieuwing van De Kuip in het AD, ook verkrijgbaar in digitale versie.