Bas Dost.
Volledig scherm
Bas Dost. © Pro Shots

Bas Dost stopt als international: 'Voelde me verrot na laatste interland'

Bas Dost heeft zijn laatste wedstrijd voor het Nederlands elftal gespeeld. De 28-jarige spits heeft bondscoach Ronald Koeman vandaag laten weten dat hij per direct een punt zet achter zijn interlandloopbaan.

Door Wietse Dijkstra

Dat hij doodongelukkig terugkeerde van zijn laatste trip met Oranje was voor hem de druppel. ,,Het gevoel dat ik ermee wilde stoppen, heb ik heel lang weggedrukt. Zoiets doe je niet, vond ik’’, zegt de spits van Sporting Lissabon, die vorige maand tegen Engeland geen poot aan de grond kreeg.

Maar toen hij in de tweede interland onder Koeman geen speeltijd meer kreeg, wist hij genoeg. Toch wilde hij eerst zijn emoties laten zakken, zodat hij een weloverwogen beslissing kon nemen. ,,Dat ik me een week lang echt verrot gevoeld heb, heeft de doorslag gegeven.’’

Dost heeft het gevoel dat hij bij het Nederlands elftal nooit serieus genomen is. Vrijwel altijd stond hij ter discussie. ,,Het is niet goed gelopen bij het Nederlands elftal. Om wat voor reden dan ook. Ik ben op het moment gekomen dat ik zeg ‘tot hier en niet verder.’ Het werkt gewoon niet."

Quote

Dat ik me een week lang echt verrot gevoeld heb, heeft de doorslag gegeven

Bas Dost

Bang dat hij spijt krijgt van zijn beslissing, is hij niet. ,,Zo’n keuze maak je niet als je even een slecht moment hebt. Dat bespreek je met de mensen die dichtbij je staan. Het is ongelooflijk ongelukkig wat er allemaal gebeurd is. En er komt gewoon geen einde aan."

Dost en het Nederlands elftal, een gelukkig huwelijk is het nooit geweest. De spits die in 57 competitiewedstrijden 59 keer scoorde voor Sporting blijft bij Oranje steken op één goal in 18 interlands.

,,Het is gewoon moeilijk te begrijpen dat het er nooit uitkomt. Dat is ook frustrerend. De week voor de wedstrijd tegen Engeland geef ik tegen Rio Ave een assist en scoor ik. Als je dat vergelijkt met die interland, dan zie je een heel andere speler.’’

Morgen in AD Sportwereld: 'Oranje heeft mij niet gelukkig gemaakt'

Volledig scherm
© Soccrates
Bas Dost
Volledig scherm
Bas Dost © ANP