anp
Volledig scherm
© anp

Blunder Janmaat wordt Oranje fataal tegen Tsjechië

.

Nabeschouwing

De 1-0 door Dockal.
Volledig scherm
De 1-0 door Dockal. © REUTERS
De Vrij kopt de 1-1 binnen.
Volledig scherm
De Vrij kopt de 1-1 binnen. © epa
epa
Volledig scherm
© epa
ap
Volledig scherm
© ap
epa
Volledig scherm
© epa
Pilar heeft Tsjechië op 2-1 gezet.
Volledig scherm
Pilar heeft Tsjechië op 2-1 gezet. © REUTERS
reuters
Volledig scherm
© reuters

Het Nederlands elftal is onder de teruggekeerde bondscoach Guus Hiddink voorlopig geen schim van de ploeg die nog geen 2 maanden geleden als derde op het WK eindigde. Vijf dagen na het mislukte oefenduel tegen Italië verloor de plotseling dolende ploeg ook het eerste duel in de EK-kwalificatie bij Tsjechië (2-1). Vaclav Pilar tekende in blessuretijd voor de winnende treffer.

Het Nederlands elftal voetbalde allesbehalve met het vertrouwen dat je van de nummer 3 van de wereld mag verwachten. De ervaren Guus Hiddink maakt voorlopig evenmin een evenwichtig indruk. De oudste bondscoach ooit van Oranje herhaalde de afgelopen weken dat hij het anders gaat doen dan Louis van Gaal, die op het WK voor een systeem met 5 verdedigers koos. Hiddink wil weer domineren met de nationale ploeg. Na de mislukte test van donderdag tegen Italië (2-0) wist hij dat ook nog heel zeker.

'In het kwalificatietoernooi ga ik geen drie centrumverdedigers tegenover 1 spits van de tegenstander zetten', beweerde hij stellig. De verbazing bij al zijn toehoorders was dan ook groot toen Oranje toch met een defensie van vijf man in Praag startte. 'De eerste 10 minuten tegen Italië waren paniekerig', verklaarde Hiddink zijn ommezwaai. 'Als je toch over een ander systeem beschikt, dan moet je dat gebruiken.'

Al in de eerste helft van het eerste duel in de EK-kwalificatie veranderde de opvolger van Van Gaal opnieuw van gedachten. Na 39 minuten haalde hij verdediger Joël Veltman naar de kant voor aanvaller Luciano Narsingh. Oranje keek op dat moment al tegen een achterstand aan van 1-0. Borek Dockal, de lange middenvelder van Tsjechië, kreeg de bal na 22 minuten voor zijn voeten en haalde verwoestend uit.

Even na de openingstreffer had Georginio Wijnaldum gelijk moeten maken. Maar de spelers van Hiddink vielen vooral op door de bal risicoloos op eigen helft over de breedte van het veld te spelen. Ze misten een speler als de op dit moment geblesseerde Arjen Robben, die op het WK altijd aanspeelbaar was en de tegenstander zo'n beetje in z'n eentje in grote problemen kon brengen.

Gelijkmaker De Vrij
Nu kwam Nederland na 55 minuten op gelijke hoogte door een kopbal van Stefan de Vrij, na goed voorbereidend werk van Daley Blind (1-1). De ijverige Memphis Depay, die nu wel de voorkeur kreeg boven Jeremain Lens en Dirk Kuyt, kopte Nederland in de slotfase eerst nog bijna naar 1-2. Even later, in blessuretijd, kreeg Pilar de bal aan de andere kant wel in het doel. Hij profiteerde van een enorme blunder van Daryl Janmaat, die de bal tegen de eigen paal kopte, waarna Pilar simpel kon scoren.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft! 2-1! Onnodige nederlaag voor Oranje. In blessuretijd ging Janmaat gigantisch in de fout, waardoor de ploeg van Hiddink de EK-kwalificatie begint met een nederlaag.

Gele kaart David Limberský. De vrije trap die volgt wordt naastgekopt door Van Persie. Het was de laatste kans van deze wedstrijd.

GOAL! 2-1 Tsjechië! Doelpunt Vaclav Pilar. Wat een afgrijselijke blunder van Daryl Janmaat. Hij wil een Tsjechische voorzet terugkoppen op Cillessen, maar kopt de bal op de eigen paal. Vervolgens kan Pilar van dichtbij binnen tikken.

De Tsjechen zorgen met een ingestudeerde vrije trap voor gevaar, maar De Vrij is attent en blokt met een tackle de voorzet van Darida.

Wijnaldum komt net te laat bij een voorzet van Van Persie en krijgt de bal vervolgens op de arm.

Cillessen kan alleen toekijken hoe de uithaal van Dockal (9) de kruising in zoeft.
Volledig scherm
Cillessen kan alleen toekijken hoe de uithaal van Dockal (9) de kruising in zoeft. © REUTERS

Een Tsjechische hoekschop wordt door Kadlec doorgekopt, waarna Prochazka bij de tweede paal van dichtbij over kopt. Daar ontsnapte Oranje!

Lukás Vácha wordt vervangen door Daniel Kolár

Bij een voorzet van Narsingh wint de kleine Depay het kopduel van twee Tsjechen. Van dichtbij weet de aanvaller Cech niet passeren.

De wedstrijd wordt er niet leuker op. Oranje heeft defensief alles onder controle. Maar voorin zijn de ruimtes zo klein dat er geen doorkomen aan is.

De Tsjechische invaller Vydra probeert een voorzet met de arm in het doel te slaan, maar kan er net niet bij. Bespaart hem waarshchijnlijk een gele kaart.

David Lafata wordt vervangen door Matej Vydra

Gele kaart Bruno Martins Indi, die Vacha bij de middenlijn stevig aanpakt.

Na de 1-1 van De Vrij heeft Oranje wat gas terug genomen. Het tempo is uit de wedstrijd, en kansen zijn er nauwelijks nog geweest. Gaan beide ploegen hier in Praag genoegen nemen met een gelijkspel?

Ladislav Krejcí wordt vervangen door Vaclav Pilar

Gevaarlijke wegdraaiende vrije trap van de Tsjechen, maar Martins Indi let goed op en voorkomt daarmee een flinke kans voor Prochazka.

Na balverlies van Wijnaldum een schietkans voor Lafata, maar Cillessen pakt de inzet klemvast.

GOAL! 1-1 Oranje! Doelpunt Stefan de Vrij. De Tsjechen krijgen een corner niet weg. Blind kan de bal opnieuw voor de pot gooien, waar De Vrij boven iedereen uittorent en de bal feilloos in de kruising kopt. Cech is kansloos.

Tsjechië zakt ver in tijdens de tweede helft. Oranje heeft veel balbezit op de vijandelijke helft, maar Van Persie, Depay, Sneijder en Narsingh vinden (nog) geen opening.

Oranje begint met aanvallende intenties aan de tweede helft. Een passje van Van Persie is net te scherp voor Depay.

Tweede helft begonnen

afp
Volledig scherm
© afp
laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Het Nederlands elftal opent het kwalificatietoernooi voor het EK, over bijna twee jaar in Frankrijk, vanavond met een uitwedstrijd tegen Tsjechië. Bondscoach Guus Hiddink heeft er alle vertrouwen in dat zijn ploeg zich herstelt van het matige optreden afgelopen donderdag in de verloren oefenwedstrijd tegen Italië (0-2).

Als de schijn niet bedriegt, dan wijzigt de opvolger van Louis van Gaal zijn basisformatie van de vriendschappelijke interland tegen Italië op twee plaatsen. Memphis Depay krijgt vermoedelijk de voorkeur boven Jeremain Lens. Bruno Martins Indi moet waarschijnlijk plaatsmaken voor Joël Veltman.

Het is nog nooit zo makkelijk geweest om het EK te bereiken. De nummers een en twee van alle 9 poules plaatsen zich net als 5 nummers drie en het gastland voor de Europese eindronde. Oranje stuit later in de poule op Turkije, Letland, IJsland en Kazachstan.