Volledig scherm
Edson Braafheid. © Pro Shots

Braafheid en FC Utrecht per direct uit elkaar

FC Utrecht en Edson Braafheid gaan uit elkaar. De 34-jarige routinier verkast naar de Verenigde Staten. Sinds hij anderhalf jaar terug bij Utrecht kwam, lukte het hem – mede vanwege repeterend blessureleed – niet om een basisplaats te veroveren in stadion Galgenwaard.

Door Ard Schouten

Ook dit seizoen was zijn inbreng beperkt tot de rol van invaller. FC Utrecht heeft er nog over gedacht hem toe te voegen tot de technische staf, maar dat was na het vertrek van Erik ten Hag – de trainer die hem binnenhaalde- naar Ajax niet meer aan de orde.

Braafheid gaat voor zijn gezin naar Amerika. Of hij daar ook gaat voetballen is onbekend. De oud-international (10 caps) begon zijn loopbaan in Utrecht om vervolgens te spelen voor FC Twente, Bayern München, Celtic, 1899 Hoffenheim en Lazio Roma. Afgelopen jaar keerde hij terug op het oude nest in Utrecht, maar een succes werd zijn rentree niet. Wel werd hij de tweede speler in de Nederlandse voetbalgeschiedenis die een WK-finale speelde én ook in zowel de eredivisie als de Jupiler League speelde. Johnny Heitinga is de ander.

Oefenduel

FC Utrecht belegt vanaf zaterdag een zesdaags trainingskamp in het Spaanse La Manga. RSC Anderlecht, de huidige nummer drie in België, is de meest prominente sparringspartner in La Manga. Het Belgisch-Nederlandse treffen staat voor woensdag 10 januari op de rol. Jean-Paul de Jong, de kersverse hoofdtrainer van FC Utrecht, opent zondag tegen FC Würzburger Kickers, een club die uitkomt op het derde niveau in Duitsland. Vorig jaar speelden de ‘Rothosen’ een divisie hoger.