Volledig scherm
Marcel Brands en Toon Gebrands. © Pim Ras Fortografie

Brands twijfelde tussen lang contract bij PSV en Everton

Met een nieuw, verbeterd en verlengd contract hoopte PSV om directeur voetbalzaken Marcel Brands (56) de komende jaren nog aan de club te binden. 

Door Rik Elfrink

In overleg met de raad van commissarissen trachtte algemeen directeur Toon Gerbrands om hem over te halen. Vergeefs, want Brands vertrekt na acht jaar in Eindhovense dienst naar Everton. ,,Een moeilijke beslissing", zo vond hij vanavond. ,,Op de eerste plaats vanwege de mensen die hier werken. Je wilt ze niet achterlaten, maar nu is het moment dan toch gekomen. PSV heeft een heel genereus aanbod nog gedaan, waardoor ik ben gaan twijfelen. Dit weekend heb ik toch de knoop doorgehakt."

Brands' vertrek komt niet als een verrassing. ,,Het eerste contact met Everton dateerde al van 2016." Via zaakwaarnemer Mino Raiola kwam de verbinding met de Britse club tot stand. ,,Op dat moment had ik mijn woord al aan PSV gegeven en wilde ik niet vertrekken. Volgens mij waren de contracten nog niet eens getekend." 

Na dit seizoen is een natuurlijk vertrekmoment ontstaan. ,,Zo zou je dat misschien kunnen noemen", zegt Brands. ,,Met een kampioenschap van het eerste elftal en ook mooie prestaties in de jeugdopleiding (PSV onder 19 én PSV onder 17 pakten de titel, red.) is er dit seizoen iets goeds neergezet. De beslissing om weg te gaan, heb ik afgelopen weekend genomen."

Fred Rutten

Het dieptepunt van zijn PSV-periode? Brands ging daarbij vooral terug naar de beginjaren van zijn periode in Eindhovense dienst. ,,Het ontslag van Fred Rutten vond ik zwaar en een dieptepunt. Zeker omdat ik Fred als mens hoog had en heb zitten. Daarnaast denk ik dan aan het missen van de titel in 2013 en aan de periode waarin het PSV-forum werd geïnstalleerd en er veel negatiefs over de club naar buiten kwam. Daarnaast waren de financiële problemen in de beginjaren moeilijk."

Hoogtepunten waren natuurlijk de prijzen die PSV won (In 8 jaar met Brands aan het roer 3 titels, 1 KNVB-beker en 3 Johan Cruijff Schalen). ,,Maar ook het doorbreken van spelers in de jeugdopleiding en daarna het eerste elftal. Dat vond ik mooi om te zien. Bovendien is er in de opleiding een mooie combinatie van enthousiasme en inbreng van oud-profs te vinden."

Volledig scherm
Marcel Brands. © anp