Volledig scherm
© anp

Chery leidt FC Groningen swingend naar koppositie

UpdateTjaronn Chery was zaterdag bij zijn officiële debuut meteen van waarde voor FC Groningen. De van ADO overgekomen aanvaller stond met een doelpunt en een assist aan de basis van de ruime 4-1-zege van zijn nieuwe club in Nijmegen op NEC.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Groningen-trainer Erwin van de Looi kreeg pas anderhalve week geleden de beschikking over Chery, die voor een jaar wordt gehuurd van ADO Den Haag en daarna wordt overgenomen. De buitenspeler, vorig seizoen goed voor acht treffers, onderscheidde zich onmiddellijk. Na 10 minuten opende hij de score. Spits David Texeira raakte de bal eigenlijk verkeerd maar doelman Karl-Johan Johnsson kreeg zijn inzet, met Chery voor zijn neus, niet te pakken. De debutant tikte de bal in de rebound binnen: 0-1.

NEC, dat aanvoerder Ryan Koolwijk nog mist vanwege een knieblessure, had daarvoor al gescoord maar de treffer van Navarone Foor werd afgekeurd wegens buitenspel van aangever Christoph Hemlein. Ook bij de tweede Groningse treffer, na 27 minuten, speelde Chery een rol. Uit zijn pass verschalkte de Sloveen Andraz Kirm Johnson met een knap stiftje. Pal voor rust kwam de thuisploeg terug. Foor kopte knap raak. Opnieuw was de Duitser Hemlein, overgekomen van VfB Stuttgart, de aangever.

NEC-trainer Pastoor wisselde in de rust de pas 17-jarige debutant Cihat Celik voor de Iraniër Alireza Jahanbakhsh. Die stond nog geen 10 minuten in het veld of het stond al 1-3: Texeira rondde af op aangeven van Filip Kostic, de Serviër die vorig seizoen onder Robert Maaskant amper speeltijd kreeg.

NEC, dat het afgelopen seizoen met een dramatische reeks afsloot, slaagde er amper in gevaarlijk te worden in de buurt van het doel van Marco Bizot. Groningen bereikte freewheelend het einde. Invaller Richairo Zivkovic mocht in de 90e minuut zelfs nog voor 4-1 zorgen. Het was de eerste treffer in het betaalde voetbal voor de bijna 17-jarige aanvaller die Texeira was komen vervangen.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp