Volledig scherm
© anp

Cillessen: 2016 het jaar van revanche met Ajax en Oranje

Een verloren landstitel, de afgang met Oranje, een penaltysyndroom en een aanval op zijn karakter. Jasper Cillessen bijt van zich af na het zware jaar 2015. ,,Het volgende jaar moet wel alles anders", zegt Cillessen in een interview met De Gelderlander. ,,Dat wordt het jaar van de revanche met Ajax en Oranje. Ja, wij staan straks met de schaal in de handen. Daarvan ben ik overtuigd. Dat moet gewoon."

Quote

Ik ben afgeschil­derd als een bozig type, maar ik ben helemaal niet bozig. Ik sta juist heel vrolijk in het leven

Jasper Cillessen

De kater van 2015 verdringt hij er niet mee. Cillessen heeft een zwaar jaar achter de rug. Een voetbalseizoen waarin PSV landskampioen is geworden. Niet Ajax. Een jaar waarin het Nederlands elftal door de ondergrens is gezakt. ,,Het is echt verschrikkelijk dat wij het EK niet hebben gehaald. Dat staat ook zo in contrast tot het WK van 2014 met die 3de plek, hè? Dat verschil is zó groot.'

Kritiek
Als doelman van Oranje krijgt Cillessen in 2015 zodoende ook volop kritiek. Hij is publiek bezit, keeper van de gekrenkte nationale trots. Er wordt keihard met hem afgerekend. ,,Ik kan tegen kritiek", zegt Cillessen. ,,Dat is inherent aan mijn positie. Maar er zijn ook grenzen overschreden. Er is afgelopen jaar een bepaald beeld van mij geschetst. Een negatief beeld. Daar kun je tegenin gaan, maar dat heeft uiteindelijk weinig zin. Na Turkije kon ik er ineens niets meer van. Juist daarin heb ik gemerkt dat mijn leven onder een vergrootglas ligt."

Beeldvorming. Karaktermoord. Dat wordt uiteindelijk hét gevecht van Cillessen in 2015. Hij is daardoor veranderd. ,,Ik ben afgeschilderd als een bozig type", vertelt Cillessen. ,,Maar ik ben helemaal niet bozig. Ik sta juist heel vrolijk in het leven. Ik zit bij een prachtige club. Ajax wint bijna altijd. Maar als je mij goed kent, weet je dat ik alles doe om te winnen. Als het niet goed loopt, dan zint mij dat niet."

Knip- en plaksites
,,Naar de schrijvende pers toe is er meestal vertrouwen. Dan is er ruimte voor nuance. Maar de knip- en plaksites verpesten het medialandschap. Alles wordt in een andere context geplaatst. Ik heb een hekel aan die sites, ja. Vanwege het feit dat zij doelbewust een verkeerd beeld schetsen. Zij doen de werkelijkheid geweld aan. En je kunt er niks aan doen. Ik heb in de voorbereiding op dit seizoen 2 weken lang geen interviews gegeven. Maar ik werd 2 weken lang door die knip- en plaksites geciteerd. Dat is kansloos. Alles heeft ook een nadelig effect. De serieuze media lijden onder dat broddelwerk. En uiteindelijk krijgen de spelers er ook genoeg van. Dan is het beter te zwijgen, om onzin te voorkomen."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement