Het KNVB-kantoor in Zeist.
Volledig scherm
Het KNVB-kantoor in Zeist. © anp

Clubs eerste divisie mogen zelf beslissen over spelen in interlandperiode

De KNVB laat clubs uit de Keuken Kampioen Divisie zelf bepalen of ze al dan niet in actie willen komen in een weekend dat is gereserveerd voor interlandvoetbal. Met name NEC en Sparta ageerden tegen het afwerken van een programma in de eerste divisie, terwijl er een conflict ontstond tussen de voetbalbond en FC Twente over de vrijgave van doelman Joel Drommel. 

Een groot deel van de eerste divisieclubs wil echter wel in een interlandweekend spelen omdat het alternatief, de maandagavond, veel minder aanlokkelijk is. Ze zijn bovendien erg tevreden over de tv-exposure. Tijdens interlandweekenden smeerde FOX Sports de wedstrijden over het hele weekeinde uit. Met name de derby tussen FC Twente en Go Ahead trok veel kijkers.

Thuiswedstrijd op maandag

Volgens het compromis spelen clubs die niet in een interlandweekeinde willen spelen een thuiswedstrijd op maandag. Het duel wordt zo snel mogelijk geagendeerd om te voorkomen dat er langere tijd verschil in aantal gespeelde wedstrijden ontstaat. Alle wedstrijden in de laatste speelronde van een periode moeten wel gelijktijdig afgewerkt worden. 

Verder is bepaald dat het seizoen 2019-2020 in de eredivisie op 2 augustus en in de eerste divisie op 9 augustus begint. Na de winter begint de eerste divisie weer op 10 januari en de eredivisie op 17 januari.